09/02/2023

Una insinuació és una agressió?

2 min

El CIS feia una enquesta sobre la “percepció” que tenim del que és una agressió sexual. Diu que “el 48,8 rebutgen que es castiguin els comentaris o suggeriments de tipus sexual no desitjats” i que el 28,2 també pensen el mateix “en el cas de petons a una dona en contra de la seva voluntat" i "el 9,4 davant dels tocaments a una dona de manera no desitjada”.

Són qüestions que no tenen res a veure. Però mentre el 48,8 per cent dels enquestats consideren que no és delicte fer comentaris o suggeriments sexuals no desitjats”, un 43,9 per cent consideren que sí. I fer un comentari o un suggeriment no és un delicte. Pot ser de mal gust o no, repugnant o no, graciós o fastigós, però no és un delicte. Que un grup de noies, en una discoteca, li cridin a un noi el que farien amb el seu penis no és delicte. Un suggeriment sexual, d’altra banda, no se sap si és desitjat o no fins que no es fa.

Els petons i tocaments són una altra cosa. Entenc que no ens referim al petó a la galta que et fan o fas quan saludes o t’acomiades d’algú. Jo soc petonera. Potser n’he fet algun de més. Però no només a una dona. També a un home i a —important— algun nen, que segur, segur, que se l’hauria estalviat. Però suposo que l’enquesta parla d’un petó en alguna part del cos, sense que la persona que el rep ho vulgui, i, per tant, amb certa força, sorpresa o intimidació. En aquest cas és igual que sigui un petó, una llepada o un tocament. És una presa de contacte forçada. I això sí que és una agressió. Tal com estan les coses, aquests dies, potser hem de parlar de què són exactament l’acceptació i la complaença. Jo ho tinc clar, però no sé si estem d’acord.

Preguntar si una insinuació sexual és una agressió em sembla perillosíssim, perquè banalitza el que és una agressió. Si podem opinar que tot és agressió, llavors res no ho és.

stats