13/09/2022

Finalment beuré un litre de te de llimona!

2 min

El supermercat Carrefour, a petició de la ministra Yolanda Díaz, ofereix un cistell amb “productes bàsics” a 30 euros. Quan diem “productes bàsics” diem els que et calen per a la supervivència, sense comptar luxes. El foie, el vi o el caviar no són bàsics, els pastissos no són bàsics i el perfum no és bàsic. Per això vaig ser tan feliç quan al supermercat Día, que només té productes bàsics, hi vaig veure un prestatge de llibres. 

El cistell inaugural no conté ni fruita, ni verdura fresca, ni carn ni peix frescos, ni ous, ni llet. Conté pa d’hamburguesa (però no hamburguesa) i pa de biquini (però no pernil dolç i formatge). L'única proteïna és un pot de mandonguilles i un de tonyina. L'única fruita i verdura són una llauna de pèsols, un bric de suc de taronja i un pot de melmelada de préssec. Hi ha conserva de pebrots del piquillo i xampinyons. Un litre de te de llimona i xocolata blanca per fondre. Paper de vàter.

Jo ja entenc que quan et fan un favor s’ha de notar. Quan hom dona menjar al banc dels aliments sol donar cigrons. I per què? Perquè donar crema de xocolata, cereals, pernil de Jabugo envasat o ampolles de vi, és excèntric, nutricionalment polèmic i massa festiu. No sembla “bàsic”. En canvi, els cigrons t’ho estan recordant a cada minut, que són “bàsics”. Ara bé, si resulta que amb aquest cistell no ens estalviem res (es pot comprovar: els preus no són més baixos que en un altre súper) llavors parlem-ne. Per una banda, et diuen que per estar sa necessites cinc peces de fruita i verdura al dia. Si ho vols fer bé has de dedicar la jornada a mastegar sense descans. Menjar cinc peces de verdura i fruita (i fer una hora d’exercici) al dia és gairebé una feina a mitja jornada. Per l’altra, et fan un cistell que saps segur que farà que contraguis el beri-beri i que l’Abel Mariné no et dirigeixi mai més la paraula.

stats