22/04/2023

Feliç com si...

3 min
Feliç com si...

Poden ser més. De fet, passem èpoques en què en són molts més, però a Catalunya hi ha dos dies fixos de dolça alienació col·lectiva. Un és la nit de Reis i l’altre és la diada de Sant Jordi. Del primer no cal parlar-ne perquè la màgia s’esfuma de pressa. I del segon? Doncs el segon més val disfrutar-lo sense preguntar-se on és durant la resta de l’any tota aquella gentada que omple llibreries i floristeries amb cara de felicitat el 23 d’abril.

Sant Jordi és el gran dia per agafar forces i autoestima col·lectiva. ¿Com no es podria estar orgullós de viure en un país on, rondinant més o menys, amb llibres de més o menys qualitat, entre empentes i en les pitjors condicions de l’any, se surt massivament a passejar, comprar llibres i regalar roses? ¿Com no ens ha d’il·lusionar un dia en què es diu que es llegeix i es diu que s’estima? ¿Com no es podria estar orgullós de veure carrers i places ocupats per parades amb cues de lectors –o simplement compradors– fullejant llibres de tota mena com si haguessin de complir un ritual sagrat?

Algunes dades

Com explica la periodista Laura Serra, Sant Jordi és un fenomen descomunal. El sector mou uns 22,5 milions, una xifra que per a les llibreries pot representar entre un 5% i un 20% de la facturació de tot l’any.

A més, el gran protagonista és el llibre en català, que supera el 50% de les vendes el 23 d’abril, quan la resta de l’any trien el català un 30% dels lectors.

La clau és que Sant Jordi és una festa cultural i alhora reivindicativa. De fet, és un dia aspiracional i inspirador en què una multitud se suma a la idea del “com si”. La majoria decideix actuar “com si” el país fos normal i nòrdic i ric i desvetllat i feliç i tot això.

En un país bilingüe on viuen moltes llengües també nostres i que s’expressen cada cop de manera més oberta, les dades diuen que un 30% dels lectors alternen llengües de lectura. Prop d’un 40% diuen que llegeixen en castellà perquè els resulta més senzill. Mil raons ho expliquen i és una riquesa, però per Sant Jordi es dona una tria més gran del català que altres dies de l’any.

Lectors multilingües

Gràcies a l’escola i als mitjans de comunicació, cada cop hi ha més adults formats en català que poden incorporar-se com a lectors. Segons l’informe Hàbits de lectura i compra de llibres 2022, s’ha passat del 21% de lectors habituals en català al 34,5% en deu anys.

Sant Jordi també és un fenomen mediàtic on queda clara la importància de la cultura i de la seva promoció. Una atenció per la cultura que no caldria que es focalitzés només en aquest dia meravellós d’excessos. Un dia d’eufòria per als editors, els escriptors i els caça-recompenses a la recerca dels seus autors favorits.

Sant Jordi és una meravella que cristal·litza tot allò que el país és i pot ser, però encara seria millor que la passió per la lectura i els llibres ens acompanyés molts altres dies de l’any, que el sector no patís tant, que no es jugués els resultats a una carta, que els ciutadans passegessin habitualment per les petites llibreries i que els lectors tinguessin voluntat de capbussar-se entre lletres qualsevol dia de l’any aixecant la mirada del mòbil.

Sant Jordi és també una declaració d’amor i un acte de fe en els altres, en la cultura, en la llengua. L’èxit de Sant Jordi és que ens inclou a tots, que està per damunt de les idees i les misèries polítiques, que permet reivindicar la cultura i l’amor en un acte material, presencial, que no té res de virtual i que hem recuperat plenament després de la pandèmia.

La felicitat

Passejar, comprar llibres, llegir, triar roses, muntar parades, tornar-se boig fent devolucions, veure la cara dels lectors i firmar llibres, pensar quin títol s’adiu amb el lector potencial, buscar lloc per dinar, fugir de la pluja o buscar taula al sol. Són coses que es deuen acostar a la felicitat i val la pena ser-ne conscients.

Actuem tots com si fóssim la millor versió de nosaltres mateixos i celebrem la cultura, les flors, la primavera i fins i tot les multituds. Bon dia de Sant Jordi. Tothom adora Sant Jordi, fins i tot el Grinch de Sant Jordi! Que, per cert, també té un llibre i uns autors eixelebrats que el firmaran. Bon diumenge, bona passejada, bons amors i bona lectura!

stats