ABANS D'ARA
Opinió 02/12/2023

El feixisme blau (1925)

Peces històriques

Antoni Rovira i Virgili ‘A. R. i V.’
2 min
El 27 de octubre del 1922 milers de militants feixistes es van posar en marxa cap a Roma amb l’objectiu de coaccionar el rei Víctor Manuel III perquè donés el poder d’Itàlia a Benito Mussolini.

PECES HISTÒRIQUES TRIADES PER JOSEP MARIA CASASÚSDe l’article d’Antoni Rovira i Virgili (Tarragona, 1882-Perpinyà, 1949) a Revista de Catalunya (XII-1925). Periodista expert en política internacional, Rovira i Virgili l'any 1925 encara creia que el feixisme italià no contagiaria altres països europeus, tot i que deia no ser gaire amic de les profecies. Però vuit anys després a Madrid es fundava Falange Española, i Hitler instaurava a Alemanya el Tercer Reich.

L'aparició de les camises blaves a França ha estat objecte de llargs comentaris a dintre i a fora de l'Estat francès. Quan, el dia 11 de novembre, en la celebració de l'aniversari de l'armistici germano-aliat, aparegueren davant l'Arc de l'Estrella, en llarga columna, els cinc o sis mil homes del novell feixisme, amb llur camisa de bell color, la gent va preguntar-se si començava per a França una etapa política anàloga a la que ha seguit Itàlia en l'últim quinquenni. [...] ¿Tindrà raó Mussolini per vantar-se de la difusió dels principis feixistes a través d'Europa? Un petit balanç de la situació europea ens demostrarà que el Duce és excessivament optimista en aquesta apreciació. En el fons, el règim feixista típic i portat als seus extrems lògics, és el règim soviètic. El feixisme vermell de Rússia és el més autèntic feixisme mundial. L'evolució del feixisme italià —el feixisme de les camises negres— en aquests últims mesos, el va acostant al model rus. La feixistització de l'Estat italià, més que una cosa original, és una doble imitació de l'Edat Mitjana i de la Rússia soviètica. [...] La diferència pràctica entre el règim rus i el règim italià és que el primer és un feixisme per a ús de la classe obrera i el segon és un feixisme per a ús de la classe patronal. A Rússia hi ha un feixisme de pobres i a Itàlia un feixisme de rics... [...] A Anglaterra també hi ha organitzacions feixistes, i alguns intents de la mateixa mena han estat fets en altres diversos Estats, amb resultat molt mediocre. Però és molt difícil de considerar com un avenç positiu de les idees italo-russes la formació més o menys avortada de certs petits grups en camisa, fet que més aviat cal atribuir a un fenomen de mimetisme. [...] Ens fa l'efecte que si el feixisme havia d'estendre's un dia per tot Europa, tal com sembla que espera Mussolini, l'últim territori envaït seria el de la Gran Bretanya. [...] ¿Té probabilitats de reeixir el feixisme a França? El destí de les camises blaves serà tan victoriós com el de les camises negres? Opinem decididament que no. [...] El feixisme blau ha pres, de bon principi, el caràcter d'una dissidència d’Action Française. En certa manera, haurà vingut a dividir les forces d'extrema dreta i per aquest costat tindrà probablement una influència favorable a les institucions democràtiques, combatudes ara dintre França per la por d'una part dels que han de pagar els impostos, però amb profundes arrels en el poble francès. [...] Si haguéssim de fer una profecia sobre el feixisme blau —i consti que no som gaire amics de les profecies— diríem que la seva blavor està destinada a descolorir-se ben de pressa. El blau és un color que perd.

stats