Jaume Alzamora
01/10/2022

La feina d’avui, les pensions de demà

3 min

En plena escalada de preus, i amb una inflació desbocada, la situació és cada vegada més complicada i consolida una injusta pèrdua de poder adquisitiu als sectors més desafavorits. Si bé és cert que aquesta crisi econòmica colpeja sense distincions, no és manco cert que el col·lectiu de la gent gran és un dels més perjudicats. De fet, coincidint (dia primer d'octubre) amb el dia de les persones grans, vull recordar que el 41% dels pensionistes de les Illes Balears viu amb ingressos inferiors al salari mínim. Segons dades del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, la pensió mitjana de l'Arxipèlag està per sota de la mitjana espanyola. A més, les dones treballadores són castigades socialment amb les pensions més baixes, a causa de la important bretxa salarial, l'atur i l'alta precarietat a la qual es veuen sotmeses durant la seva vida laboral.

Aquest panorama desolador que viuen els i les pensionistes de les Illes Balears és una de les conseqüències directes d'un mercat laboral precari i producte del monocultiu turístic. A ningú se li escapa que aquestes pensions són el resultat d'unes cotitzacions baixes. I això, que avui ja és una realitat, continuarà ben igual en un futur si no començam a fer feina per capgirar-ho. Si perpetuam l'actual model laboral, amb baixes cotitzacions, les pensions futures també seran baixes. Tots els estudis publicats destaquen que els joves d'avui cobraran manco pensions o hauran de treballar molt més i jubilar-se més tard per poder cobrar pensions similars. En aquest sentit, el Banc d'Espanya posa èmfasi en el fet que l'any 2050, els mateixos tres treballadors ja no sostindran un pensionista, sinó dos. Com que hi haurà manco població activa i més jubilats, els treballadors i les treballadores hauran d'esforçar-se el doble per mantenir les pensions.

Davant tot això, no són pocs els que ja canten les excel·lències d'un model privat de pensions. Una proposta a la qual MÉS per Mallorca s'oposa frontalment. L'actual sistema públic és viable. Això ha de quedar clar. El sistema té la capacitat de dignificar la vida dels nostres majors, tot i els intents durant els governs de dretes de precaritzar el treball i fer un ús gairebé fraudulent del fons de protecció. No oblidem que va ser el govern de Mariano Rajoy el que va buidar la caixa de les pensions.

Ara bé, caldrà fer canvis i assolir, entre d'altres, tots els objectius que marca la Carta Social Europea. El govern espanyol també haurà de permetre que es pugui optar a la plena jubilació per a qui hagi cotitzat 40 o més anys i exigir la derogació dels coeficients reductors, tal com defensa l'associació ASJUBI40. Això és una forma de justícia amb les persones que més anys han cotitzat, però també una manera de donar pas a les generacions més joves de treballadors i treballadores que necessiten feines estables i ben pagades. No obstant això, el bessó de la qüestió és millorar l'actual mercat laboral. De les cotitzacions actuals depenen les pensions del futur. I per això, precisament, cal assegurar sous dignes. Una millora que només serà possible si som capaços de transformar el model. Hem de desenvolupar un nou model econòmic per a les Illes Balears, més sostenible, més just, en què la temporalitat i l'estacionalitat laboral siguin l'excepció i no la norma.

I tot, mentre garantim els sistemes públics de pensions, de salut, dependència i serveis socials. Són elements essencials per aconseguir envellir en condicions saludables i amb autonomia. A més, són instruments per lluitar contra la desigualtat en totes les etapes de la vida. En definitiva, un gran escut de protecció social que és possible gràcies als imposts. Ara, quan la dreta i la dreta extrema reclamen baixades indiscriminades d'imposts, cal recordar que tota aquesta cobertura surt d'allò que pagam. O és que pensen retallar en sanitat o en pensions per poder beneficiar els que més tenen? Nosaltres ho tenim clar: les pensions i els serveis públics no es toquen.

Jaume Alzamora és secretari general de MÉS per Mallorca i candidat al Consell

stats