TRIBUNA OBERTA
Opinió 03/11/2018

Explotam Son Busquets

Joves Arquitectes De Mallorca (jam)
2 min
Explotam Son Busquets

Entre les carreteres de Sóller i Valldemossa, passant desapercebut darrere d’un mur de més de dos metres d’alçària, resta a l’espera d’un futur incert l’antic quarter de Son Busquets. Es tracta d’un recinte de 110.000 m², antiga possessió de Son Busquets, actualment ocupat per una vintena de naus i la resta d’edificacions de l’antiga caserna militar abandonada des de fa 20 anys.

Si no es canvia el PERI pendent d’aprovació definitiva, redactat fa quasi deu anys, quan els conceptes ‘sostenibilitat’ i ‘resiliència’ encara eren massa nous a les Balears, Son Busquets és un full en blanc en el qual, sense tenir en compte el que ja existeix, es construiran 831 habitatges de protecció oficial, a més de diferents equipaments docents, esportius i culturals, així com un gran parc, tots ells necessaris per a la ciutat. Celebram la construcció de nous habitatges protegits i nous equipaments. El que qüestionam no és el 'que' sinó el 'com'.

I és que Son Busquets no és un solar. És un dels darrers espais que resten de via de cintura cap endins, on Palma encara pot créixer i pensam que ho pot fer a partir d’un urbanisme contemporani, propi del segle XXI, sensible amb el que ja existeix: més enllà del valor patrimonial de l’antiga caserna de Son Busquets, es proposa pensar la ciutat des de la reutilització, el reciclatge, la transformació i la compartició com a alternativa a la 'tabula rasa'.

Podem aconseguir així un barri amb personalitat pròpia, més agradable i atractiu, que guanyi qualitat espacial i urbana, en què la prioritat siguin els vianants i que respecti el nostre patrimoni menor, i amb ell la memòria històrica, visual i afectiva dels barris, actuant com un nou pol d’atracció que contribueixi a descentralitzar Palma per tal que la vida urbana es concentri més enllà de les Avingudes, amb diferents barris dignes i singulars.

Per això, els Joves Arquitectes de Mallorca hem convocat un concurs d’idees amb l’objectiu de visibilitzar el valor potencial de la caserna de Son Busquets a l'imaginari col·lectiu dels ciutadans de Palma i recollir propostes no vinculants per sol·licitar a l'Ajuntament la modificació del Pla Especial 2011 i establir les pautes per a un nou model d’urbanisme i de ciutat.

El concurs proposa afegir les noves construccions i mantenir tant com sigui possible aquest fragment de ciutat, per tal d’imaginar entre tots una transformació urbana que permeti la recuperació del seu ecosistema subjacent en els espais buits, on la natura es mostra i s’obre camí aprofitant els anys d’abandonament. Entenem que Son Busquets forma part d’un ecosistema més ampli i complex i que la seva recuperació permetrà assolir una ciutat més amable i saludable per als seus habitants.

La ciutat la feim entre tots. L’entrega de propostes per al concurs de Son Busquets és el 20 de novembre. Més informació a jovesarquitectesmallorca.org.

stats