02/04/2022

Un enciam contra l’osteoporosi

2 min

Un dels problemes que experimenten els astronautes que passen temporades a l’Estació Espacial Internacional és la pèrdua de massa òssia a conseqüència de la microgravetat. Alguns estudis apunten que cada mes a l’espai pot comportar la pèrdua d’un 1% de la massa òssia. Aquest efecte és un escull molt important a l’hora de plantejar projectes ambiciosos com establir una base permanent a la Lluna o fer viatges tripulats a Mart. Seria recomanable que al primer humà que emulés Neil Armstrong en les futures missions no se li esberlés la cama per quatre llocs quan posi un peu en terres marcianes.

Ara investigadors de la Universitat de Califòrnia hi han trobat una possible solució. Han dissenyat un enciam transgènic que produeix l’hormona paratiroidea humana, que estimula la formació de l’os. Els astronautes es podrien endur llavors de l’enciam, cultivar-lo a l’espai i fer-se amanides ben frondoses per restablir la massa òssia. Segons els primers resultats, haurien de menjar prop de 400 grams d’enciam transgènic al dia per incorporar la dosi necessària de l’hormona. Però els experts asseguren que podrien augmentar l’expressió de l’hormona al vegetal per obtenir-ne la quantitat precisa sense haver de patir cap empatx.

Si els estudis sobre seguretat i eficàcia són positius, el que comença com un projecte experimental per a astronautes podria arribar-nos a la resta de mortals, perquè la pèrdua de massa òssia és un problema molt comú, sobretot en edats avançades. Així que, qui sap, potser en un futur no gaire llunyà per enfortir els ossos no ens caldrà atipar-nos amb iogurts o suplements vitamínics, sinó que n’hi haurà prou amb una simple amanida verda. I tot, curiosament, gràcies a persones que en aquest precís moment orbiten a milers de metres per damunt dels nostres caps.

stats