04/05/2023

Les dones valentes i els presidents

2 min

Dimecres van coincidir, convidats a un acte a l’Auditori de Barcelona, el president Aragonès i els presidents Pujol, Montilla, Mas i Torra, i s’hi va projectar un missatge enregistrat del president Puigdemont des de Brussel·les.

Com que aquest tipus de concentracions presidencials no són gaire freqüents, aturem-nos un moment a veure què va fer-la possible, i la raó pot resultar sorprenent: la celebració dels 75 anys d’una empresa familiar, Amat Immobiliaris.

Amat va ser fundada el 1948 a Sant Just Desvern per un jove de 24 anys, Joan Amat, que va morir quatre anys més tard a causa d’una leucèmia fulminant. Deixava una viuda de 25 anys, Concepció Amigó, i dues filles, la Imma, de dos anys, i la Joana, que va néixer l’endemà de l’enterrament. Concepció Amigó va tirar endavant malgrat que va arribar a perdre la meitat dels clients perquè es pensaven que una dona sola no se’n sortiria. De fet, algunes de les primeres visites professionals les va haver de fer acompanyada del seu germà perquè semblava que, si hi havia un home, l’empresa era més segura.

Amb els anys, el negoci va passar de la mare a les filles, dues dones que van créixer anant a cobrar rebuts a cases de gent molt pobra i molt complidora del Baix Llobregat. Durant molts anys, Amat només va contractar treballadores dones, i avui ja ha entrat a dirigir-la la tercera generació, amb Guifré Homedes al capdavant.

La història d’Amat és la història dels prejudicis masclistes d’una època, de la personalitat d’una mare i d’unes filles, i de la voluntat d’aixecar la persiana cada dia, amb sentit de la responsabilitat social i amb bon servei. Per això els presidents van voler celebrar-ne l’aniversari, perquè sabien que la història d’Amat és única i és autèntica.

stats