20/08/2021

Quan el Doctor Who es va reencarnar en dona

2 min
Captura de Jodie Whittaker a 'Doctor Who'

Un dels grans clàssics de les sèries de televisió del Regne Unit és Doctor Who. Una fantasia de ciència-ficció sobre un extraterrestre que esporàdicament pateix una transformació i esdevé un nou cos amb un nou aspecte. Des que es va estrenar el 23 de novembre del 1963, les dotze primeres encarnacions d’aquest famós Senyor del Temps van ser sempre masculines. El primer va ser l’actor William Hartnell i l’últim Peter Capaldi, que va interpretar el paper del 2013 al 2017. Arran de la marxa de Capaldi, la BBC es va posar a buscar la persona que substituiria l’actor i assumiria la tretzena encarnació del personatge. 

Segurament influïts per la nova onada feminista i el moviment #MeToo, els creadors de la sèrie van veure que era el moment de fer un pas que fins aleshores no havien gosat fer: oferir el paper a una actriu. Se n’havia contemplat la possibilitat als anys 80, quan van haver de buscar un successor per al quart doctor, l’actor Colin Baker. Més tard, l’octubre del 1986, el creador de la sèrie, Sydney Newman, va escriure a l’auditor de la BBC Michael Grade suggerint-li que en alguna etapa propera la metamorfosi del doctor Who fos femenina. Li proposava Joanna Lumley i Frances de la Tour com a opcions per als càstings, però van ser descartades. Anys més tard, també es va suggerir Judi Dench i Helen Mirren. Però el final de tants dubtes no va arribar fins al juliol del 2017. La BBC va anunciar que faria públic el nom de la persona que interpretaria el nou Doctor Who després de la final masculina del campionat de Wimbledon del 2017. En aquell moment les cases d’apostes del Regne Unit donaven com a favorit Kris Marshall. I va saltar la sorpresa. Seria Jodie Whittaker. L’actriu estava eufòrica: “Com a feminista, com a dona, com a actriu, com a persona, com algú que constantment es posa reptes i que no vol encasellar-se en funció del que li diguin que pot fer i no pot fer”. La seva encarnació es va emetre en l’especial de Nadal del 2017.

Però la notícia no va ser ben rebuda per tots els seguidors de Doctor Who. Twitter es va omplir d’homes indignats que demanaven boicotejar la sèrie, i que consideraven que aquell gest era només una decisió políticament correcta. L’actor Peter Davison, que havia interpretat al cinquè Doctor, va expressar els seus dubtes sobre l’encert de posar una dona en el paper del Doctor Who. Lamentava “la pèrdua d’un model de conducta per als adolescents”. En canvi, l’actor Colin Baker, que l’havia succeït en la saga, el va contradir en un article al Guardian: “Els nois han tingut un model de conducta durant cinquanta anys. I, en qualsevol cas, ¿des de quan el model de conducta ha de venir determinat pel gènere d’una persona?, ¿no pots ser un model de conducta com a persona?” Davant l’onada de crítiques i les peticions de boicot a la sèrie, altres actors i actrius van donar suport al canvi de gènere del famós personatge. El gest dels creadors va demostrar com era de necessària aquesta transformació perquè quedés en evidència un masclisme irracional que els mateixos que el representen neguen que existeixi.

stats