AMB ÈMFASI
Opinió 30/11/2018

'Creix un arbre a Brooklyn', de Betty Smith

i
Ramona Pérez
2 min
'Creix un arbre a Brooklyn', de Betty Smith

Som a principis del segle XX a Brooklyn. Coneixem una família d'immigrants, la generació anterior va arribar a Amèrica amb la seguretat que era possible una vida més digna.

Francie Nolan està destinada a tirar endavant.

El seu pare, un home d'una sensibilitat especial, es feia estimar, però tenia poques capacitats per lluitar contra les complexitats del món. Els Nolan són homes amb pocs recursos pràctics. Com a contrapès tenim la nissaga Rommelay, l'àvia, la mare i les ties de Francie són persones destinades a lluitar amb encert. De l'àvia Mary, d'origen austríac, en sabem:

“A Àustria havia estat una dona venerada per la seva saviesa i moltes persones li van demanar consell…”

“Adorava Déu i estimava Jesús, però era comprensiva amb els qui s´apartaven de tots dos.” (pàg. 77).

També sabem que, tot i no saber llegir ni escriure, va dir a la seva filla que els nins havien de llegir cada vespre una pàgina de Shakespeare i una pàgina de la Biblia protestant, ja que tot i ser catòlica li inspirava més confiança la Biblia dels protestants.

A la nostra Francie la va salvar la passió pel coneixement. Des que va aprendre a llegir, cada setmana anava a la biblioteca a cercar un llibre, el triava tot seguint l'ordre del catàleg, tenia previst no deixar-se cap volum. Va acabar l'escola primària, no va poder accedir a l'institut i va haver de treballar, però això no li va suposar deixar d'aprendre.

Coneixem un indret, el Brooklyn de principis de segle, les alegries i les penes dels veïns. La lluita per sobreviure en el món del treball, les dificultats compensades per la força de la il.lusió. La mare frega l'escala a canvi del lloguer, cada moneda té el seu destí, ha d'estalviar perquè la prioritat és el futur dels infants.

Betty Smith ens fa còmplices de les dones Rommelay, la mare de Francie i les seves valentes i peculiars ties, dones amb una empenta excepcional. De la mateixa manera que l'arbre del pati creix contra tot pronòstic… Els nets de la senyora Rommelay troben el seu lloc al món i la passió pel coneixement els acompanyarà sempre.

Una vegada més, una recomanació sense reserves.

FITXA DEL LLIBRE

'Creix un arbre a Brooklyn'

Betty Smith

Traducció de Josep Alemany

L'altra editorial

574 pàg.

19 euros

stats