06/09/2021

El col·lapse dels informatius de TV3

2 min

Dilluns al Telenotícies migdia en Xavi Coral anunciava a l’audiència el titular d’una notícia: “Trànsit vol evitar que es repeteixin les cues de l’operació tornada”. Es referia als embussos descomunals que es van produir el dia anterior, diumenge, no només perquè fos operació tornada sinó sobretot perquè era el primer cap de setmana sense pagament als peatges. Cinc col·lapses en diversos punts de les autopistes catalanes, dos dels quals van arribar a provocar 30 i 37 quilòmetres de cua. Però resulta que diumenge, mentre aquests embussos s’estaven produint, a TV3 ningú en va informar. En Ramon Pellicer no en va dir res al Telenotícies cap de setmana de diumenge al vespre. Tampoc hi va haver cap mena de connexió amb el Servei Català de Trànsit ni va aparèixer cap professional de TV3 ensenyant el típic mapa de carreteres amb les zones col·lapsades. El 3/24 tampoc va donar cap tipus d’informació en directe sobre la situació a les autopistes. La cadena de notícies funcionava amb la inèrcia habitual de les rodes informatives, provocant en els espectadors aquell déjà-vu etern, que ja no saps si el que t’està parlant ho fa en directe o fa hores que està enllaunat. 

Un diumenge amb cues de més de trenta quilòmetres al país, coincidint amb el primer cap de setmana sense peatges a les autopistes i amb l’operació tornada... i la televisió pública del país no en diu res. Triguen gairebé vint-i-quatre hores a informar-ne. És, com a mínim, sorprenent. ¿És possible que es produïssin aquestes caravanes històriques i els serveis informatius de TV3 no se n’assabentessin? ¿Pot ser que visquessin aliens a l’operació tornada i al primer cap de setmana sense el pagament de peatges? ¿Si se’n van assabentar, és possible que no tinguessin cap manera d’informar de la notícia ni a l’edició del vespre del Telenotícies ni al 3/24? ¿Oblit o desídia? ¿Què se n’ha fet del pols informatiu de TV3? Fa temps, quan els caps de setmana se’ns informava de la situació del trànsit gairebé de manera rutinària, hi havia unes càmeres amb les quals es podia connectar en directe. ¿Això ja no es pot fer? 

L’endemà, a Els matins de la Lídia Heredia i al Telenotícies migdia, ja abordaven les cues a les autopistes com una notícia del dia anterior. Però mentre passava, diumenge, no en van dir ni mu. ¿Quant de temps necessiten per reaccionar?

La notícia dels embussos no és d’aquelles que, per oferir-la, sembli revestir d’una gran complexitat mediàtica. Si s’ha perdut aquesta capacitat d’immediatesa tan elemental la situació deu ser més preocupant del que ens pensàvem. La impressió és que l’autèntic col·lapse, més que a les autopistes catalanes, s’està produint als serveis informatius de TV3.

stats