26/08/2022

Biaix homòfob a Antena 3

2 min
Captura de l'informatiu d'Antena 3.

Divendres, a Antena 3 noticias, la presentadora informava del nou disseny d’alguns passos zebra a Galícia: “Fíjense en este paso de cebra que han instalado en A Coruña. Han pintado los colores del arcoíris entre las franjas blancas para dar mayor visibilidad al colectivo LGTBI”. I a continuació arribaven les pegues: “No es la primera vez que se modifica un paso de cebra para reivindicar una causa. Ni tampoco es la primera vez que esto genera polémica”. I aleshores exposaven el dilema: “Muchos se preguntan si se cumple la normativa”. No sabem quanta gent són els “muchos” que estan amoïnats pel compliment de la llei i pel temor que un vianant no sàpiga interpretar les ratlles del terra horitzontals pintades d’una vorera a l’altra. De fet, la notícia no donava veu a ningú que ho denunciés. El titular imprès en pantalla es preguntava si aquell pas zebra era legal.

Curiosament, l’any 2018, a la Corunya, ja van modificar amb intencions artístiques i reivindicatives els passos zebra de la ciutat. Els van convertir en passos de vaca i en comptes de línies horitzontals eren taques blanques imitant les d’aquest animal tan emblemàtic de Galícia. Servien per denunciar la despoblació de la part rural del país. En aquella ocasió, però, la notícia de l’informatiu no es preguntava si allò incomplia la normativa de la direcció general de Trànsit o si era perillós. Quan a Madrid van decorar els passos zebra amb poemes l’any 2016, la notícia d’Antena 3 tampoc es plantejava si la iniciativa era il·legal o podia distreure la gent. Aquell mateix any, a València, van fer uns passos per a vianants 3D que generaven la falsa impressió òptica que les ratlles blanques sobresortien del terra. Aquelles franges que distorsionaven la realitat tampoc van despertar dubtes als d’Antena 3: en cap cas es van preguntar si aquell disseny estava fora de la llei.

Ara bé, l’any 2016, coincidint amb el Dia de l’Orgull Gai, a la ciutat de Gandia inauguraven uns passos zebra que incorporaven els colors de l’arc de Sant Martí d’una manera molt semblant a la que ara han estrenat a la Corunya. I què va passar? Que, aleshores també, l’informatiu d’Antena 3 es preguntava si aquell pas zebra incomplia la normativa, recordaven què deia el Reglament General de Circulació i advertien del possible risc d’aquesta modificació de les ratlles blanques tradicionals. Argumentaven que el Sindicat Independent de Funcionaris consideraven que algunes persones, especialment turistes, podien malinterpretar aquell acoloriment i posar la seva vida en risc.

Casualitat màxima. Els passos per a vianants de vaca, amb poemes o en versió 3D no generaven dubtes sobre la seva legalitat ni eren problemàtics. Com tampoc ho eren els semàfors que donaven les instruccions amb acudits de Chiquito de la Calzada a Màlaga. Ara bé, els passos zebra amb els colors que representen la comunitat LGTBI sí que poden incomplir la normativa de la senyalística, generen conflicte i poden suposar un perill per a les persones. Segurament, no tant com el risc que suposa per a la societat un informatiu amb un biaix homòfob.

stats