14/01/2024

Les Balears i la degradació de la política

2 min
Antoni Costa i Marga Prohens al ple del Parlament balear

Fa uns dies, Vox va aprofitar la tramitació d'un decret del govern de les Illes Balears sobre habitatge per introduir-hi una esmena per la qual els menors d'edat puguin assistir a les corrides de toros. Tan extravagant i absurd com es vulgui, però això ha passat. D'una banda, la presidenta Marga Prohens ha anunciat a tort i a dret que les polítiques d'habitatge seran una bandera del seu mandat: afirma que el Govern de Progrés liderat per Francina Armengol va fracassar en aquesta matèria (i en totes) i que ella i el seu executiu sí que hi triomfaran. De moment, ha aprovat mesures tan innovadores i mai vistes com afavorir el totxo: permetre la construcció en altura i la divisió de pisos, per exemple. Al capdavall, Prohens és en això continuista d'Armengol, perquè totes dues posen les polítiques d'habitatge al centre o al capdamunt de la seva agenda de govern. Amb motiu, perquè és un dels problemes socials en unes Balears ofegades per la massificació turística i l'especulació urbanística, dues realitats que Prohens i els seus neguen.

A Vox, el problema de l'habitatge de les Balears li causa tant d'interès i respecte que aprofita per colar-hi una de les seves marcianades ultradretanes, secció neofranquisme cañí. Una vegada més, s'ha de dir que el PP de les Balears és completament responsable d'aquesta situació, ja que el propòsit de dur menors a veure curses de braus era un dels 110 punts de què consta l'acord que varen signar amb Vox per fer possible la investidura de Marga Prohens. Per tant, Vox no fa més que reclamar allò acordat, i ho fa de la manera que li és pròpia, fent trampes i fent ostentació de la seva aclaparadora ignorància política, jurídica, institucional, social, cultural, etc.

Fa cosa d'un mes i mig es va produir un cert escàndol perquè es va descobrir que un càrrec de confiança del vicepresident econòmic del Govern Balear estava imputat per agressió sexual, i també per haver agredit un agent de la Policia Nacional. El càrrec en qüestió, Juan Antonio Serra Ferrer, va dimitir; el vicepresident econòmic, Antoni Costa, no ho va fer (a pesar d'haver digitat Serra Ferrer, que és amic seu, com a gerent d'una empresa pública, sabent les acusacions que pesaven damunt seu). Els advocats del tal Serra Ferrer demanen ara la seva absolució (tot i admetre que va intentar llepar i besar el rostre d'una dona dins un restaurant, i que va colpejar el policia que el va intentar dissuadir de la seva actitud), amb l'argument que anava begut. Pensen que ja és prou explicació.

De l'Ajuntament de Palma, governat també per PP i Vox, ens arriba la seva nova consigna: esborrar carrils bici i negar-se a fer-ne de nous.

Etcètera. Són només alguns exemples recents del que passa quan aquesta gent accedeix al poder. Demano al lector que ja té a punt el comentari que diu “és el que han votat els ciutadans de les Balears”, o alguna altra bajanada per l'estil, que es contingui. Encara que li costi de creure, aquesta degradació del debat públic i de la vida política i institucional ens concerneix a tots.

stats