01/01/2023

Fer balanç

2 min

Quan aquest article vegi la llum (a la web) farà poques hores que haurà acabat l’any 2022. Un any més que deixem enrere. Amb totes les seves alegries i daltabaixos. Amb triomfs i derrotes. Recordem les il·lusions i desitjos amb què vam començar el 2022. Quan tanquem l’any, igual que succeeix amb les empreses, fem balanç. Un balanç empresarial té dos grans elements: l'actiu i el passiu. A l’actiu hi ha el que té l’empresa i al passiu el que deu. La diferència entre actiu i passiu són beneficis o pèrdues acumulades, juntament amb fons propis.

Per fer balanç d’un any acabat podem reproduir l’esquema de la comptabilitat. No podem mirar enrere només recordant el que és dolent. Hem de ser molt curosos i identificar les coses bones que hem aconseguit, encara que no les haguem assolit del tot. Fer balanç consisteix en repassar-ho tot. Les coses que hem fet bé i les coses de les quals no estem satisfets. Però no per fustigar-se, perquè la culpa no té cap utilitat, sinó per entendre per què no n'hem estat capaços i quines són les actituds o comportaments que haurem de corregir.

Fet el balanç d'un any, arribes a un resultat final: beneficis o pèrdues, és a dir, considero que, sumant les coses bones i restant les dolentes, ha valgut o no la pena.

En general, la majoria acaba els anys amb pèrdues. Per què? Doncs perquè la vida sempre et pren més del que et dona. Arriba un fill o un net, però mor també un amic o familiar. Aconsegueixes fites, però també et fas gran. El pas del temps tendeix a restar moltes coses que els humans ens veiem obligats a superar. Podríem dir que viure consisteix en gestionar un passiu que només creix i, amb molta energia i motivació, fabricar actius perquè compensi. Els éssers humans vivim amb la càrrega de la consciència temporal i la insatisfacció permanent.

I és per tots aquests motius que jo, personalment, no faig balanç dels anys acabats. Només de les empreses. No es pot fer balanç de la vida perquè no podem viure mirant enrere i comparant el que teníem amb el que tenim. I tampoc podem viure projectant al futur, com si poséssim objectius a una empresa. No som empreses. Som persones. I només podem viure feliços si vivim el present amb tota la seva intensitat, aplicant aquí i ara els nostres valors que ens fan sentir bé.

No feu balanç de l’any. No val la pena. Un any és una volta completa del nostre planeta a una bola de foc convertida en calendari. És anecdòtic i no té res a veure amb la felicitat.

stats