18/02/2022

Ayuso i els contractes del seu germà

2 min

La primera onada de la pandèmia va agafar el sistema sanitari espanyol sense reserves de material estratègic, com ara respiradors i mascaretes, i tothom recorda la cursa frenètica de les administracions per aconseguir subministraments provinents de la Xina. Molts dels contractes es varen fer per la via d’urgència, de manera del tot justificada, segurament, però amb l’inconvenient d’obrir la porta a possibles irregularitats. La mateixa Oficina Anticorrupció va investigar les compres de l’IB-Salut en els primers mesos de la pandèmia.

Doncs bé, una de les persones que va fer gestions, i va cobrar per fer-les, per aconseguir mascaretes de la Xina, va ser el germà de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Tomás Díaz Ayuso. La mateixa Ayuso ha admès que el seu germà havia cobrat 55.850 euros + IVA de l’empresa Priviet Sportive per mitjançar amb la Xina per obtenir 250.000 mascaretes que aquesta empresa va vendre a la Comunitat de Madrid per 1,5 milions d’euros. Això sol ja és motiu de sospita, perquè, com bé va dir Pablo Casado a la Cope, o bé estam davant d’un delicte de tràfic d’influències o bé d’un comportament “poc exemplar”. Algú s’imagina que una germana de la presidenta Armengol hagués fet d’intermediària per comprar mascaretes a la Xina per al Govern i s’hagués embutxacat una comissió? Quina mena de terratrèmol polític hauria suposat?

Més enllà de la legalitat o no de l’operació, que haurà d’aclarir la justícia, Ayuso afronta un escàndol polític de grans dimensions. La ciutadania té dret a conèixer l’import de la factura concreta i el de la resta de factures del seu germà amb aquesta empresa, a més del total d’ingressos relacionats amb l’administració pública. L’oposició assegura que Tomás Díaz Ayuso anava pels hospitals madrilenys en plena pandèmia oferint els seus serveis, i és molt difícil creure que no fes servir el seu cognom per influir en les decisions que el podien afavorir.

Ayuso, doncs, està en dificultats. Però Pablo Casado també, perquè el fet que el partit conegués aquestes comissions i no les dugués directament a la Fiscalia és molt sospitós. Tot apunta que Casado i Teodoro García Egea varen voler fer servir aquesta informació per pressionar Ayuso amb l’objectiu que deixàs de ser una pedra a la sabata. La jugada, però, els ha sortit malament, perquè ara el que hi ha és un presumpte cas de corrupció i, a més, un partit que, en lloc de denunciar-lo, l’intenta fer servir en les seves guerres internes. Acabi com acabi tot plegat, ni Ayuso ni Casado haurien de sortir-ne indemnes. Però, és clar, parlam del partit de la Gürtel, de Bárcenas, de la Kitchen i de la guerra bruta contra l’independentisme.

stats