AMB ÈMFASI
Opinió 11/11/2016

'Anatomia de les distàncies curtes' de Marta Orriols

2 min
'Anatomia de les distàncies curtes' de Marta Orriols

Una editorial de tota confiança ens presenta 'Anatomia de les distàncies curtes'. L’autora troba el seu lloc en un catàleg on encaixa perfectament, perquè parlam d’un bon llibre d’una manera rotunda.

Un total de 19 relats de traç segur, les paraules justes, cap nota discordant, personatges i situacions que ens commouen i ens interessen: aprofundir en la quotidianitat és la clau per entendre i per entendre’ns.

Marta Orriols sap mirar i ens sap transmetre allò que veu, allò que ens envolta. No s’esforça per impressionar amb grandiloqüència i això la fa propera, profunda i sàvia. La seva narració és subtil: els grans esdeveniments que integren les nostres vides són el cúmul de petits moments que ens deixen amb un esglai, amb un somriure de complicitat, amb unes llàgrimes a punt de rodolar. Les relacions sexuals i sensuals, les germanes, les mares i les filles, els amics, el pare i el fill, les àvies… sempre hi ha una atmosfera que ens atrapa i a la qual tornarem, unes narracions que recomanarem, un traç impecable i definitiu, silencis eloqüents, sempre tan difícils i necessaris.

Tenim la sensació que l’autora escriu per l'absoluta necessitat de dir. Tina Vallès ens diu a l’epíleg:

"Si fas això, si escrius de debò, després et llegeixen de debò, i llegir de debò és llegir agafats de la mà de la nostra veritat, sencera també, la que cadascú té amagada al seu armari [...]” (pàg. 175).

Costa triar un relat: obrirem moltes vegades el llibre a l’atzar i llegirem de nou qualsevol dels relats, per exemple 'No amb majúscules', una advertència grollera que ha de suportar na Rosa i que ens fa mal a tots.

Quan acabam la lectura, tenim una gratificant sensació de plenitud; com quan, després de la representació en un escenari, triguem a reaccionar o ens és difícil respondre amb els nostres aplaudiments. Hem quedat “tocats” i el nostre ritme és un altre, una forma de felicitat que també vivim davant la contundència d’aquets relats.

Una recomanació del tot segura: hem conegut una autora a qui tornarem perquè “escriu de debò i ens duu a llegir de debò” . Gràcies.

FITXA DEL LLIBRE

'Anatomia de les distàncies curtes'

Marta Orriols

Pròleg de Jenn Díaz

Epíleg de Tina Valles

179 pàg.

17€

stats