DÍGITS I ANDRÒMINES
Misc 30/04/2018

10 trucs de l’iPhone que potser no coneixíeu

Penjar bé un quadre, escanejar documents impresos, protegir fotografies de mirades indiscretes i fer selfies més còmodament són algunes de les utilitats ocultes dels ‘smartphones’ Apple

4 min
10 trucs de l’iPhone que potser  no coneixíeu

Un dels secrets de l’èxit de l’iPhone és el funcionament intuïtiu: el pots començar a fer servir sense llegir cap manual d’instruccions. Però en més d’una dècada d’evolució, Apple ha anat incorporant-hi funcions i moltes no són evidents. A continuació en teniu unes quantes que, en alguns casos, també funcionen als iPad i en altres dispositius amb la versió més recent del sistema iOS.

Llegir codis QR

Reconeixement sense haver de prémer el disparador

Sembla que els codis de barres bidireccionals tornen com a mitjà per ampliar informació en catàlegs, cartells i embolcalls de productes. Amb l’aplicació de càmera d’iOS 11 podeu llegir-los directament: enfocant el codi sense prémer el disparador, l’iPhone el reconeixerà automàticament i us mostrarà una notificació amb el contingut; premeu-la i us portarà a la destinació, amb el navegador si és una adreça web o amb l’App Store si és una aplicació per descarregar.

Sacsejar per esborrar

Tornar a començar fent només un moviment

Qui no s’ha equivocat mai escrivint amb el petit teclat virtual d’un telèfon mòbil? Si no en teniu prou amb la funció d’autocorrecció i voleu esborrar tot el que acabeu de teclejar per començar de cap i de nou, no cal que us esforceu amb la tecla de retrocés: sacsegeu el telèfon i us apareixerà un botó per buidar el contingut del camp d’escriptura que teniu obert.

Nivell de bombolla

Un aliat tecnològic per fer bricolatge casolà

Potser no heu fet servir mai l’aplicació de brúixola de l’iPhone per orientar-vos, però us pot ser molt útil si sou aficionats al bricolatge. Fent lliscar cap a l’esquerra la pantalla principal apareix un nivell de bombolla que us anirà bé per comprovar si el quadre que acabeu de penjar ha quedat dret. S’encén de color verd quan la superfície on poseu el telèfon és plana, horitzontal o vertical, i en cas contrari indica quants graus d’inclinació heu de corregir.

Escanejar documents

Una manera ràpida de digitalitzar papers importants

Siguin factures, comprovants de despesa o formularis, no cal que instal·leu cap aplicació de tercers per digitalitzar documents impresos. A l’aplicació Notes d’iOS, premeu la icona del símbol + i trieu l’opció d’escanejar. La càmera s’obrirà, farà una foto del document i en corregirà automàticament la deformació i el color, abans de guardar-lo perquè pugueu editar-lo o fer-hi anotacions.

Fotos dins d’un vídeo

Capturar els millors moments tant en moviment com estàtics

Segur que us sona la situació: esteu rodant un vídeo amb l’iPhone i el vostre fill -o el gos- fa un gest que voldríeu tenir fotografiat a més de filmat. No cal que atureu la gravació: premeu la icona de càmera que hi ha al costat del botó vermell de vídeo i es dispararà una foto del moment. Tindrà la mateixa resolució que el vídeo, però és millor que haver d’interrompre’l i canviar de modalitat.

Selfies amb auriculars

Els botons del volum es converteixen en un disparador

Si feu més fotos amb la càmera frontal que amb la principal, potser ja sabeu que podeu disparar l’obturador prement un dels botons d’apujar o abaixar el volum, en comptes d’haver de tocar la pantalla. Però encara ho podeu fer més còmode: endolleu els auriculars de mans lliures al telèfon i feu servir els botons de volum com a disparador a distància. Òbviament, aquest truc no funciona amb els auriculars sense fils AirPods.

Mode avió general

Desconnectar dos dispositius al mateix temps

Quan la megafonia de l’avió us indiqui que heu d’apagar els dispositius electrònics o posar-los en mode de vol, si porteu un Apple Watch connectat a l’iPhone ho tindreu més fàcil. Tant al telèfon com al rellotge podeu activar la funció de duplicar, de manera que quan poseu un dels dos aparells en mode avió l’altre també s’hi posarà. Quan arribeu a la destinació, això sí, haureu de tornar a activar la connectivitat per separat.

Fotos privades

Sistema de protecció per fer invisibles determinades imatges

Tot sovint deixem el telèfon a algú per ensenyar-li una foto del nen o del lloc on hem passat el cap de setmana, però potser no volem que lliscant el dit acabi veient alguna imatge indiscreta. Per evitar-ho, a l’aplicació de Fotos podem marcar una o més fotografies que preferim mantenir amagades, tocar el botó de compartir i triar l’opció d’ocultar. D’aquesta manera seran invisibles a les vistes de moments, col·leccions i anys (però no a la d’àlbums).

Compartir el wifi

D’iPhone a iPhone sense necessitat de contrasenya

Les persones que han vingut a sopar a casa tenen iPhone i es volen connectar a la xarxa wifi, però no recordeu la contrasenya, us fa mandra buscar-la o simplement no els la voleu donar. No cal que ho feu: si us teniu inclosos mútuament a la llista de contactes, quan ells seleccionin el nom de la vostra xarxa, al vostre iPhone sortirà un missatge demanant-vos permís d’accés. Si accepteu es connectaran sense veure la clau.

Passar de l’iPhone al Mac

La millor pantalla per a cada tipus de contingut

¿Teniu oberta al telèfon una pàgina web que preferiu veure en una pantalla més grossa? Si decidiu obrir l’ordinador (o l’iPad) per fer-ho no caldrà que torneu a teclejar l’adreça: amb la funció Handoff d’iOS i MacOS, al selector d’aplicacions de cada aparell veureu una segona icona del navegador Safari que us porta directament a la mateixa pàgina de l’altre. Perquè funcioni, els dos han d’estar vinculats al mateix compte d’Apple i tenir activat el Bluetooth. També funciona amb el contingut del portapapers.

Siri, truca a la mama

Contactar amb la família de manera ràpida

La majordoma virtual d’Apple és força competent interpretant ordres senzilles com la de marcar un número de telèfon que teniu guardat als contactes de l’iPhone. Però encara podeu fer-ho més col·loquial: en comptes de dictar-li el nom formal de la persona, podeu demanar-li directament que truqui al vostre marit, filla o pare. Si no teniu la relació familiar indicada a la fitxa de contacte, la primera vegada que feu la petició us demanarà a quin dels vostres contactes us referiu.

stats