Tecnologia
Misc 25/04/2022

El test d’ADN per conèixer el besavi del teu gos

Petgenetica permet comprovar el pedigrí de les mascotes, prevenir malalties i ajuda els criadors a millorar les races

3 min
Petgènetica

L'anàlisi genètica té múltiples utilitats per al món de les mascotes. De fet, hi ha ajuntaments que ja estan fent servir l’ADN dels gossos per sancionar els amos que no recullen les deposicions del carrer. Una utilitat no exempta de polèmica, que està creixent en molts municipis. Però no és l’única. L’empresa catalana Petgenetica aplica les anàlisis d’ADN dels gossos a una finalitat més dirigida al mateix animal. Els resultats permeten conèixer el pedigrí de la nostra mascota, però també ajuden a millorar la seva qualitat de vida amb la prevenció o el tractament de malalties i, fins i tot, els criadors poden saber quins encreuaments han de fer per evitar malalties i, alhora, millorar les races.

La vida de Petgenetica és curta, encara. La idea va néixer durant la pandèmia, quan molts humans van haver de conviure –de manera forçada– moltes més hores amb les seves mascotes a causa del confinament. Ho explica Toni Cambredó, un dels impulsors de la marca. “Vam detectar que la gent estava més a casa amb les seves mascotes i això generava molts més dubtes sobre la seva salut i la seva cura, amb múltiples consultes als veterinaris”, explica. Amb aquesta premissa, i veient que en alguns països com els Estats Units estava prenent molta embranzida l’anàlisi genètica de les mascotes, va decidir tirar endavant el projecte. La seva empresa Direct2Pet ja tocava el món de les mascotes, amb productes com Mascobox, una canastreta per als propietaris de gossos que se’ls lliurava a través dels veterinaris, quan feien la primera vacunació o la implantació del xip. Com es fa amb els nounats, aquesta canastreta porta mostres multiproducte per a la cura de les mascotes. Lliurar-la a través dels veterinaris ha permès a l’empresa conèixer una àmplia xarxa de quasi 3.000 d’aquests professionals.

De moment la venda dels tests d’ADN es fa només per la web, però la intenció és començar a distribuir-ne també a través d’aquesta xarxa de veterinaris, explica Cambredó. El test, però, no és barat. Per això, Petgenetica ven tres serveis diferents als propietaris de gossos. La versió més assequible (139 euros) ofereix al pro- pietari un informe sobre la raça de l’animal. El test permet identificar més de 275 races i ofereix informació de tres generacions (fins als besavis del gos) i el perfil racial exacte de l’animal. També hi ha la possibilitat de fer un test una mica més car (169 euros) que aporta informació sobre la salut de l’animal, amb una desena de tests físics i l’anàlisi de més de 150 malalties. El test més car (259 euros) aporta una informació molt més completa, amb la qual cosa el propietari pot determinar des de les necessitats d’higiene i alimentació del gos, fins a la cura que cal tenir amb ell, les necessitats d’exercici físic, a banda dels trets racials i l’informe de salut que ofereixen els altres test.

Per configurar les anàlisis, Petgenetica va començar a treballar amb un laboratori de Catalunya, però amb el covid estava molt saturat i, finalment, van contactar amb un laborari austríac, especialitzat en gossos, que té una gran base de dades genètica sobre les diferents races. Tot i així, l’empresa ha hagut d’aportar les dades d’algunes races autòctones, com el gos d’atura. El procediment per al propietari de la mascota és fàcil. Pot comprar el test per internet i, quan arriba a casa, ha de passar l’escovi- lló per la boca de l’animal, que ha de por- tar una hora sense menjar, per recollir les mostres de la saliva. Un cop obtingudes, envia la mostra amb un sobre pre- franquejat a Petgenetica, que al cap d’uns dies remet l’informe complet.

A banda dels amos de les mas- cotes, el producte és molt interes- sant per als criadors, explica Toni Cambredó.

Amb l’anàlisi genètica de cada exemplar, aquests professionals de la cria de gossos poden saber amb qui poden creuar cada animal per evitar malalties genètiques. Veient les alteracions cromosòmiques, s’eviten moltes malalties hereditàries dels gossos, cosa que millora el benestar futur dels animals. “A banda de la salut, es pot assegurar el pedigrí i que la ventrada serà sana. És molt útil i interes- sant per als criadors”, conclou Cambredo.

stats