Misc 07/01/2015

Un atemptat deixa almenys 33 morts al Iemen

L'atac amb cotxe bomba a una acadèmia de policia a la capital del país ha estat atribuït a Al-Qaida

Ara
2 min
La policia sosté un document d'identitat d'un dels morts en l'atemptat contra una acadèmia de policia al Iemen. KHALED ABDULLAH / REUTERS

BarcelonaAlmenys 33 persones han mort i més de 50 han resultat ferides en un atac amb cotxe bomba aquest dimecres contra una acadèmia de policia a la capital del Iemen, Sanà, segons ha informat una font de seguretat.

L'atac ha estat perpetuat per dos homes, que anaven al volant d'un cotxe carregat d'explosius. Els homes han abandonat l'automòbil abans que explotés davant l'acadèmia de policia, on un grup de persones s'estava registrant per a formar-se com agents de l'ordre.

Fins al moment cap grup s'ha atribuït l'atac, però segons aquesta font de seguretat podria ser obra de la branca d'Al-Qaida en aquest país, que ha dut a terme atacs similars en els últims mesos.

La majoria dels aspirants, que esperaven fora de l'edifici, eren membres del moviment xiïta dels hutis, seguidors d'Abdel Malek al Huti i també coneguts com a Ansar Al·là.

Inestabilitat i conflicte intern

Els militants d'Al-Qaida han aprofitat la inestabilitat al país -després de la revolta que va obligar el president Ali Abdullah Saleh a deixar el poder al 2011- per incrementar el nombre d'atacs. Fa menys d'una setmana, un altre atac suïcida va matar gairebé 30 persones a la ciutat de Ibb, al sud de la capital.

El conflicte al Iemen s'ha intensificat des del mes de setembre, quan les milícies musulmanes xiïtes hutis van prendre el control de la capital, després de setmanes de protestes per la pujada de preus dels carburants.

Segons l'acord del passat 21 de setembre entre els hutis i les autoritats iemenites, el president, Abdo Rabu Mansur Hadi, es va comprometre a formar un nou govern de consens i garantir una major participació dels hutis. Els hutis van acordar retirar les seves milícies de la capital.

Malgrat tot, els homes armats d'aquest grup xiïta han continuat incrementant la seva presència a Sanà i han avançat a altres zones del país, on s'han trobat amb la resistència de les tribus locals i la branca d'Al Qaida.

La Unió Europea ha condemnat l'atac, que ha qualificat com un intent de "desestabilitzar el procés de la transició" d'aquest país.

stats