15/09/2016

“Era prim i tou, però tenia ganes i ambició”

3 min
Pau Gasol, jugador dels San Antonio Spurs, saludant un grup de nens a la sala Francesc Cambó de l’Hospital de Sant Pau.

BarcelonaEls dies que feia fred es posava guants. Ahir, tot i la pluja, no va caldre. Pau Gasol va inaugurar la nova pista de bàsquet del Llor, el seu antic col·legi de Sant Boi de Llobregat. El jugador català va passar abans per l’Hospital de Sant Pau, el lloc on va néixer fa 36 anys. Les dues iniciatives s’emmarquen dins de l’ Unlimited you, una iniciativa apadrinada per Nike a través de la qual vol motivar els joves perquè desenvolupin el seu potencial. El lema de la campanya (“Pensa qui ets, d’on vens i on vols anar”) és tota una declaració d’intencions.

“El meu pare jugava a bàsquet al Gaudí i per això jo m’hi vaig interessar. Era prim i tou, però tenia ganes i ambició. Tothom em deia que era massa fluix, que no podia jugar. Però això no em va aturar, vaig utilitzar les adversitats per motivar-me”, va dir Pau Gasol durant una xerrada amb nens d’entre 11 i 13 anys, a la qual van tenir accés un reduït nombre de mitjans de comunicació, entre els quals hi ha l’ARA. “El principal objectiu a la vida és identificar el que us mou, la vostra passió. En el meu cas eren el bàsquet i la medicina”, va explicar el jugador dels San Antonio Spurs.

“Si vols aconseguir alguna cosa, sempre hi ha un cost i sempre apareixen moments de dubte, però si segueixes el teu camí no hi ha errada possible. Quan vaig decidir anar a la NBA vaig escoltar que era precipitat, que fracassaria. El meu entrenador pensava que era massa aviat i tothom creia que l’any següent tornaria, però jo creia en mi”, va dir Gasol, que va explicar les seves tàctiques de motivació: “Es tracta d’aprofitar la incertesa perquè et doni força. Jo vaig saber utilitzar els meus punts forts. Hauria pogut tenir por i amagar-me en les meves pròpies limitacions, però els èxits mai arriben per accident”.

Gasol, que va regalar unes vambes a tots els nens que van néixer ahir a l’Hospital de Sant Pau, va repassar la seva recepta de l’èxit: “El talent és important. Quan tenia 8 anys era molt dolent jugant a bàsquet, però l’esport em va ensenyar a tenir constància, a treballar en equip, a liderar i a adaptar-me a diferents rols”. Segons el jugador català, la clau és no conformar-se mai. “A la vida se’ns presenten oportunitats diàriament i les hem d’aprofitar. Es tracta d’acceptar els reptes. Cada dia, facis el que facis, tens l’opció de demostrar qui ets”, va apuntar.

“L’esport, eina d’educació”

La xerrada del medallista olímpic, que va ser moderada pel periodista Manel Fuentes, va permetre veure un Pau Gasol madur i distès. El seu discurs va sonar convincent. “L’esport és una eina molt potent d’educació. A mi m’ha obert la porta per tenir un cert impacte en la gent més jove. Les iniciatives que faig amb la meva fundació i amb Unicef m’ajuden a tenir una incidència més gran i em permeten combinar les coses bones de l’esport amb la medicina, la meva gran frustració”, va dir.

Una vegada a l’any Gasol queda amb els seus excompanys de col·legi per posar-se al dia. “És una cosa que m’agrada i em recorda d’on vinc, quines són les meves arrels. És important tocar de peus a terra -va reconèixer-. Un amic em va dir que la meta no és un punt concret sinó un camí i crec que és una metàfora molt encertada. Jo intento no posar-me límits i aprofitar les oportunitats que se’m presenten”, va sentenciar Gasol, que va argumentar per què va decidir canviar Chicago per San Antonio: “Vaig decidir deixar una ciutat que m’encanta i un equip al qual admirava quan era un nen i era fan de Michael Jordan per encetar nous reptes. He escollit anar als Spurs per ser una peça clau i lluitar pel títol”.

stats