Misc 11/12/2013

El misteri del fals intèrpret de la llengua de signes en el funeral de Mandela

La presència d'un fals traductor que s'inventava els signes al costat dels mandataris internacionals ha indignat la comunitat de sords sud-africana

Reuters
1 min
L'intèrpret a la dreta d'Obama / REUTERS

JohannesburgL'endemà del multitudinari funeral de Nelson Mandela, Sud-àfrica s'ha llevat amb la polèmica sobre el fals intèrpret de la llengua de signes que va gesticular sense sentit durant els discursos dels mandataris internacionals a l'estadi de Soweto. Mentre Barack Obama o Raúl Castro es dirigien als 95.000 espectadors de la cerimònia, el misteriós intèrpret va fer una sèrie de signes amb les mans que, segons els experts, no tenien cap significat.

La principal associació de sords sud-africana (DeafSA) ha condemnat la presència del desconegut a l'acte. "Estava gesticulant sense seguir cap estructura gramatical, s'inventava els signes", ha afirmat Delphin Hlungwane, intèrpret oficial de DeafSA. Hlungwane ha explicat també que el fals intèrpret no va explicar la recepció hostil que va tenir el president Jacob Zuma als teleespectadors sords.

A banda d'indignar les associacions de sords d'arreu del món, la presència de l'impostor al costat dels dirigents internacionals ha generat dubtes sobre la seguretat de l'accés a l'estadi. El govern de Sud-àfrica ha afirmat que està investigant el cas, però no ha sigut capaç d'aclarir la identitat del fals intèrpret, que no és conegut entre la comunitat de sords sud-africana.

El portaveu del president Zuma, Mac Maharaj, ha vinculat el fals traductor amb el canal de televisió que va emetre la cerimònia (SABC), però el mateix individu apareix gesticulant al costat de Zuma en imatges televisives de fa un any.

stats