Illa admet que es va negar a fer-se la PCR que es demanava al debat de TV3: "Els protocols no ho aconsellen"

2 min
Salvador Illa aquest migdia.

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha reconegut aquest dijous que ahir no es va voler fer la prova PCR i el test d'antígens que es demanava a tots els candidats abans de començar el debat de TV3, tal com ha avançat el diari Nació digital. En una xerrada a 'Fòrum Europa. Tribuna de Catalunya', Illa ha defensat que va rebutjar passar els tests perquè "els protocols sanitaris no aconsellen fer les proves PCR en aquest context i amb aquestes condicions". "El debat reunia les mesures de seguretat, hi havia distància de dos metres, portàvem mascareta en els moments en què no hi havia aquesta distància, es van complir tots els protocols", ha argumentat: "Jo em faig les PCR i les proves d'antígens seguint les recomanacions sanitàries".

El socialista ha recordat que el mateix matí del debat va ser "en una entrevista a TV3" i "ningú" li va demanar que es fes "cap PCR ni cap test d'antígens". "Per què me l'he de fer a la tarda i al matí no?", ha qüestionat. "La prova PCR s'ha de fer amb un protocol, no és a caprici, i jo el primer que he de fer és ser coherent amb el que he defensat quan era ministre de sanitat", ha mantingut: "Si s'han de fer es fan, però si no, no. Les autoritats sanitàries no ho recomanen en aquestes condicions".

Preguntat sobre si no s'hauria d'haver fet la prova encara que fos per donar exemple, Illa ha respost que no es mou "per qüestions d'imatge" sinó "pel que s'ha de fer". "El que s'ha de fer és predicar amb l'exemple", ha assegurat. "No sobren, les proves PCR i els test d'antígens", ha dit. Les proves PCR i els test d'antígens s'han fet servir per identificar casos de persones que presenten símptomes o han estat en contacte estret amb un positiu de coronavirus, però també per fer cribatges massius o detectar positius asimptomàtics.

Segons informa l'ACN, els responsables de la televisió pública van demanar als nou candidats que es fessin una prova PCR i un test d'antígens abans de començar, però Illa va preferir no fer-se-la argumentant que els protocols no ho exigeixen. Altres candidats van acreditar que s'havien fet un test recentment i que, per tant, ja no els calia, mentre que altres van passar les proves als serveis mèdics del canal de televisió.

stats