Futbol
Misc 04/05/2018

Com i quan s'utilitzarà el VAR?

L'exàrbitre Velasco Carballo explica el funcionament de l'assistència per vídeo a l'arbitratge

i
Natalia Arroyo
3 min
Un assistent de vídeo, a la sala

BarcelonaAquest divendres, a Barcelona, l'exàrbitre Carlos Velasco Carballo ha explicat els detalls d'aplicació de l'assistència per vídeo a l'arbitratge (VAR), que s'implantarà a la Lliga espanyola a partir de la temporada que ve, com ja s'està fent a Itàlia, Alemanya i Portugal, a més d'altres competicions internacionals. El que fa dos anys va començar com un experiment ja és una realitat, i els àrbitres espanyols fa mesos que es formen per arribar preparats a l'aplicació del VAR la pròxima campanya. Però, com funcionarà?, en quines situacions intervindrà? Aquest és un resum de la presentació.

Quanta gent hi estarà implicada?

Per a aquest sistema d'arbitratge cal un VAR, un ajudant del VAR (que rebrà el nom d'AVAR) i un operador de vídeo. El requisit per al VAR és que sigui un àrbitre de Primera Divisió, i anirà assignant-se els col·legiats dins de la rotació habitual, mentre que per a l'AVAR es reclamarà que sigui àrbitre o assistent de Primera o, fins i tot, àrbitre de Segona. La sala de vídeo (VOR) estarà centralitzada a la Ciudad del Fútbol de Las Rozas, a Madrid.

Quan intervindrà?

La idea més repetida en l'exposició és que el VAR "no rearbitrarà els partits" i que els àrbitres principals no demanen l'actuació del VAR, que es limitarà a actuar com un assistent arbitral. "L'àrbitre actuarà com si no existís el VAR, però el VAR li servirà d'assegurança en cas d'accident", ha verbalitzat Velasco Carballo. El VAR anirà revisant cada acció per detectar en quina situació l'àrbitre ha comès un "error clar i manifest" que reclama una decisió diferent. Però, amb el desig de "no trencar l'essència del futbol i la seva fluïdesa", només actuarà en quatre situacions: gols, targetes vermelles (no segones grogues), penals i confusió d'identitat.

Per "error clar i manifest", l'organisme arbitral entén totes aquelles accions en què pràcticament tot el món prendria la mateixa decisió sense discussió.

Com s'actua?

Un incident passa sobre el terreny de joc i l'àrbitre pren la decisió pertinent. Si és un incident que té a veure amb un gol, una targeta vermella, un penal o una confusió d'identitat, el VAR recomanarà la revisió de la jugada a l'àrbitre principal (moment en què l'àrbitre farà el gest de posar-se un dit a l'auricular i frenar el joc amb la mà a mode de 'stop'). A partir d'aquí, si la decisió és objectivament clara, corregirà la decisió i actuarà en conseqüència. Si la decisió és interpretable, l'àrbitre dibuixarà a l'aire un quadrat (gest de monitor de televisió) i s'acostarà a un monitor que estarà instal·lat a peu de camp, a la zona del quart àrbitre, i revisarà la imatge. Un cop analitzada la jugada, mantindrà o canviarà la decisió i es reprendrà el joc.

Si l'acció que cal revisar no ha implicat que el joc s'aturi i es continua jugant, l'aturada corresponent només es produirà en una zona neutra. En cap cas es frenarà una possible ocasió de gol.

Moment en què l'àrbitre s'acosta a la banda a revisar una jugada

Què revisa el VAR?

Gols

El VAR mira si hi ha hagut fora de joc, si hi ha possible falta de l'equip atacant prèvia al gol, si la pilota estava fora del terreny de joc abans del gol i si és gol o no.

Penals

El VAR revisa si és penal o no, si és dins o fora de l'àrea, si hi ha fora de joc en la jugada del penal, si hi ha possible falta de l'equip atacant prèvia al penal, si la pilota era fora del terreny de joc abans del penal.

Targeta vermella (no segones grogues)

Només es revisa si és joc brusc greu o si és conducta violenta. Si és ocasió manifesta de gol també es revisarà si hi ha falta o no, si és dins o fora l'àrea, si hi ha falta de l'equip atacant previa a l'acció, etc.

Error/confusió d'identitat

Quan l'àrbitre treu groga o expulsa el jugador equivocat, el VAR assistirà proactivament l'àrbitre.

Quin percentatge d'intervenció se li calcula?

A Itàlia, l'experiència ha conclòs que el VAR ha intervingut en un de cada tres partits (és a dir, unes dues o tres vegades per jornada). En total, Velasco Carballo ha dit que el VAR revisa detingudament unes cinc accions per partit, tot i que no necessàriament reclamen l'aturada del joc. El director del projecte del VAR ha volgut deixar clar que l'aficionat no ha d'obsessionar-se amb el temps de revisió de cada acció, en benefici de la transparència i al justícia en el joc. "Esperem que el VAR intervingui poc", ha comentat l'exàrbitre, insistint que la idea és que l'assistència per vídeo a l'arbitratge tingui una "interferència mínima i un benefici màxim".

També ha subratllat que la presència del VAR, que pot intervenir per castigar les accions greus que passin desaparcebudes, ha rebaixat un 43% les simulacions dels jugadors.

stats