Misc 28/10/2015

"Catalunya comença la ruptura amb Espanya", la declaració del Parlament a la premsa internacional

Marc Vidal
2 min

BarcelonaLa premsa internacional recull la declaració aprovada dimarts al Parlament com l'"inici de la ruptura" amb Espanya i un "nou desafiament a Madrid".

AS

'The Guardian'

"La 'declaració d'independència' catalana alimenta l'enfrontament amb Madrid"

"Catalunya ha obert la via d'un xoc de trens amb el govern de Madrid després que el nou Parlament ha aprovat una resolució que fixa l'inici del procés de creació de l'estat independent de Catalunya amb la forma d'una república", explica el diari 'The Guardian'.

"Amb unes eleccions generals en set setmanes, el moviment pot tenir repercussions enormes i imprevisibles. D'una banda pot jugar a favor del debilitat Rajoy, que es pot convertir en el garant de la unitat d'Espanya i distreure l'atenció de la seva mala gestió en economia i ocupació", conclou.

'La Tribune'

"Catalunya inicia la ruptura amb Espanya"

Aquest setmanari francès qualifica el moment polític que es viu a Catalunya com un "procés revolucionari" i assegura que "el pols entre Madrid i Barcelona ha començat, aquest cop seriosament".

I sobre el paper d'Europa en tot plegat, 'La Tribune' sentencia: "La UE s'ho mira de lluny. Les grans potències, França i Alemanya encapçalen el rebuig a posicionar-se sobre el cas català. Pitjor, donen suport obertament a Madrid, prenent patit en un debat intern sota aparença de neutralitat. Però en cas d'aplicació de l'article 155 [de la Constitució], s'espera que els catalans demanin una mediació a la UE i apel·lin a l'article 7 dels tractats europeus, que preveu una suspensió d'un estat membre en cas de violació dels drets democràtics. Aquest cop, l'afer de Catalunya no es podrà continuar ignorant per part d'una Europa poc valenta".

Politico

Els partits catalans llancen una pugna per la independència

Aquesta web d'informació europea amb seu a Brussel·les explica que els dos partits proindependentistes han signat una declaració anunciant "l'inici del procés per crear un estat independent català".

"És un missatge xocant que cada vegada que el poble de Catalunya vota en favor de la independència, Madrid ho rebutja", diu Amadeu Altafaj, el representant permanent de Catalunya davant de la UE. "Això contrasta fortament amb els valors bàsics europeus", relata Politico.

as

'Russia Today'

Resolució aprovada al Parlament català per iniciar el procés de secessió

"El document fa una crida al futur govern [català] a prendre totes les mesures necessàries per implementar efectivament la resolució aprovada que insta a anar lluny, fins al punt de desobeir les decisions del govern espanyol i el Tribunal Constitucional, que, segons la nova presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, ha estat deslegitimat", informa la web en anglès de 'Russia Today'.

'Corriere della Sera'

"Els partits secessionistes firmen la proposta d'independència"

"Les dues formacions independentistes catalanes (Junts pel Sí i CUP) que van guanyar les eleccions del 27-S han aprovat, un mes després del vot, un projecte de resolució al Parlament per declarar "l'inici del procés de creació de l'estat català independent", que naixerà amb "la forma d'una república", explica el 'Corriere della Sera".

stats