28-M
Misc 17/04/2023

De Carla Simón al cantant de Zoo: els fitxatges més mediàtics de les municipals

El bateria d'Els Pets, el fill de Tomàs Molina o l'exfutbolista Oleguer Presas, entre els candidats d'aquestes eleccions

4 min
Toni Sánchez Panxo i Carla Simón

BarcelonaTots els partits busquen incorporar noms il·lustres a les llistes electorals per donar un impuls a les seves candidatures. En l'àmbit municipal, els fitxatges són més cobejats per la dificultat de trobar gent de renom i nascuda al poble que vulgui fer el salt a la política. El darrer cop d'efecte ha estat la incorporació de la directora d'Alcarràs, Carla Simón, com a primera suplent, a la llista de Junts a les Planes d'Hostoles, el poble de la Garrotxa on es va criar, tot i que no hi està empadronada i, per tant, no hi podrà votar. En la mateixa posició, però amb dret a vot, hi anirà el cantant de Zoo, Toni Sánchez, a la llista de Més Gandia, que agrupa Compromís, Esquerra Unida i Podem i que governa amb el PSPV. L'artista, conegut popularment com a Panxo, ja va anar de suplent el 2019 i de número 6 el 2015. L'exfutbolista Oleguer Presas, que mai ha amagat el seu suport a la CUP, també tornarà a ocupar un lloc simbòlic en la candidatura de la Crida per Sabadell com ha anat fent en els darrers comicis.

Un altre fitxatge sonat d'aquests comicis ha estat el de Xavier Estrada Fernández, l'únic àrbitre de l'Estat que fins ara s'ha querellat contra l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira i el seu fill, Javier Enríquez, en el cas que ha posat contra les cordes el Barça. Àrbitre de VAR en actiu de Primera Divisió després de xiular en aquesta categoria del 2009 al 2021 i també en competicions internacionals, Estrada serà el número 5 d'ERC a Lleida.

I encapçalant la candidatura de Constantí, ERC hi ha situat el bateria d'Els Pets, Joan Reig, després d'anar de suplent a les darreres eleccions i de número 7 a les anteriors. En un lloc més simbòlic, en canvi, hi haurà el fill del meteoròleg de TV3, Tomàs Molina, Pol Molina, a la candidatura dels republicans a Badalona com a portaveu de Jovent Republicà a la ciutat. En anteriors eleccions, els republicans ja van fer fitxatges que van sacsejar el taulell polític. El més rellevant, el de l'expresident del Barça, Joan Laporta, fent tàndem amb Jordi Portabella a les eleccions del 2011, tot i que els resultats a les urnes no van complir amb les expectatives. A les següents eleccions, va ser l'actor Juanjo Puigcorbé, fins llavors proper als socialistes, qui va ocupar aquest lloc a la llista que liderava Alfred Bosch –va acabar partint peres amb el partit. En aquells mateixos comicis, l'escriptora Maria Mercè Roca va liderar la candidatura republicana a Girona. No repetiria. A tres dies de les següents eleccions, l'aleshores portaveu plegava denunciant "el tracte deslleial" del partit cap al grup municipal i mostrant el seu suport a Guanyem Girona, la formació vinculada a la CUP.

Exjugadors de bàsquet i atletes campions del món

A banda de Simón, Junts també ha pescat en el draft l'exjugador de bàsquet Sergi Grimau, integrant del llegendari Caprabo Lleida amb el seu germà Roger Grimau i d'altres conjunts de l'ACB: serà el cinquè de la llista a la capital del Segrià. El més avesat a incorporar exesportistes a les seves llistes, però, és el PSC. També a Lleida anirà de número 9 l'exatleta Jackson Quiñónez, campió espanyol de 110 metres tanques i finalista olímpic el 2008 i el 2012, que el 2019 ja va ser el setè de la llista assolint el darrer regidor dels socialistes. Un altre exjugador del Caprabo Lleida i del Pamesa València, Berni Álvarez, que ja va ser el número 5 a Tarragona, ara anirà de número 3 i es perfila fins i tot com el successor de Rubén Viñuales. També repeteix, en aquest cas per Girona, l’exjugador de l'Espanyol, Àngel Martínez, que ocuparà el número 6 després de formar part de la candidatura de Sílvia Paneque fa quatre anys. També repetiran Antonio Jesús García Robledo, jugador en actiu del Fraikin Granollers d'handbol i campió del món amb Espanya, a la Llagosta, on ja exerceix de regidor d'Esports.

L'exfutbolista Àngel Martínez repetirà a la llista del PSC a Girona

Aquest mateix càrrec al consistori ocupa l'excapità d'aquest conjunt, Álvaro Ferrer, a la capital del Vallès Oriental, que torna a ser a la candidatura. Qui sí que debuta és Roman Montañez, exjugador de bàsquet amb el Manresa, a la llista de Sant Joan de Vilatorrada. El PP també va tenir des del 2011 i fins a les darreres eleccions un excampió del món de 50 quilòmetres marxa com a cap de llista a Sant Adrià de Besòs, Jesús Ángel García Bragado, que ja va ser regidor accidental a Lleida del 2006 al 2007. Ara tancarà la llista, com ho ha fet en els dos darrers comicis, però a Barcelona, el cantautor Quico Pi de la Serra, per mostrar el suport a Ada Colau. El representant històric de la Nova Cançó, de jove volia una guitarra Martin, la mateixa que tocava Elvis Presley, que formalment no va arribar a ser mai regidor a Catalunya, tot i que Ariel Santamaría en va aprofitar la imatge com a reclam electoral per ser regidor a Reus entre el 2007 i el 2011. Ell mateix va intentar fer el salt al Parlament buscant un altre personatge mediàtic, tot i que sense èxit: el 2010 els electors no van valorar prou el fitxatge més estrambòtic d'aquella campanya, Carmen de Mairena.

stats