El petó forçat de Luis Rubiales

Així funciona el sistema clientelista que protegeix Luis Rubiales

La RFEF és l'òrgan més important que regeix el futbol a Espanya i es reunirà d'urgència aquest divendres a Las Rozas

4 min
Luis Rubiales, president de la RFEF.

BarcelonaUn cop va acabar la final del Mundial en què Espanya es va proclamar campiona, Luis Rubiales no es va contenir i va celebrar el triomf tocant-se l’entrecuix a la llotja de l'estadi de Sydney. Malgrat ser una conducta inapropiada, va quedar en un segon pla quan, durant l’entrega de medalles, va subjectar el cap de Jennifer Hermoso i li va fer un petó forçat a la boca que "no va agradar" a la receptora, segons ella mateixa va expressar minuts després, al vestidor.

La polèmica va esclatar i l’allau de crítiques ha arribat des de tots els àmbits de la societat. Davant d’aquest escenari, els presidents de les federacions territorials es van reunir dimarts a la tarda per explorar com podien mostrar el seu suport a Rubiales. La idea inicial era redactar una carta denunciant el tracte injust que havia patit el dirigent i destacant les seves virtuts, però no va arribar a bon port pel fet que alguns dels implicats no van voler signar-la.

Va ser llavors quan van decidir que la millor alternativa era l'assemblea presencial extraordinària que se celebrarà aquest divendres a les 12 h a la Ciutat Esportiva de Las Rozas. Aquest és l'òrgan sobirà que tria i renova els mandats que regeixen l'organisme més important del futbol a Espanya, del qual depenen dues competicions oficials professionals (Copa del Rei i Supercopa), les categories estatals no professionals, les seleccions, l'estament arbitral i els comitès disciplinaris que decideixen, per exemple, si Robert Lewandowski ha de ser sancionat amb dos o tres partits per tocar-se el nas.

140 persones voten el president de la RFEF

L'assemblea de la RFEF està conformada per 140 membres, 20 dels quals són fixos i la resta, variables. Els 20 fixos són els presidents de les 19 federacions territorials més el president de la mateixa RFEF, que en aquest cas és Luis Rubiales, mentre que els variables es reparteixen d'aquesta manera: 49 places per als clubs, 32 per als futbolistes, 16 per als entrenadors, 11 per als àrbitres i 12 per a la modalitat de futbol sala. Són variables perquè cada col·lectiu en qüestió, sobretot els no professionals, tria els seus representants amb el vistiplau del president de cada territorial. Sobre el total, els clubs professionals estan en minoria i no plenament representats: avui dia hi ha el Barça, però no el Reial Madrid. Tot i estar-hi convocat, el club català no anirà a l'assemblea de divendres al·legant incompatibilitats d'agenda del president, Joan Laporta. Tampoc no ha condemnat públicament els fets a l'espera de saber el resultat d'aquesta reunió per posicionar-se.

El funcionament de l'assemblea deixa una evidència clara: val el mateix el vot d'un club de futbol professional que el d'un representant del futbol sala.

"Els presidents de les federacions saben quines persones són afins a les seves preferències", diu a l'ARA una font coneixedora dels passadissos del futbol, que conclou: "La majoria dels representants dels col·lectius que acaben a l'assemblea han sigut seleccionats a dit i tenen el vot condicionat". Rubiales, que el 2022 va multiplicar el seu sou anual fins als 676.000 euros després que transcendissin les seves converses amb Gerard Piqué per portar la Supercopa a l'Aràbia Saudita, va assolir la presidència en substitució d'Ángel María Villar el 17 de maig del 2018. L’exmandatari basc, que va ocupar la poltrona del futbol estatal durant gairebé tres dècades, va haver de dimitir el 2017 per inhabilitació quan va esclatar el cas Soule i va ser empresonat. Davant d’aquest panorama, l'actual dirigent, que havia fet trajectòria als despatxos com a president de l'AFE, es va imposar a Juan Luis Larrea contra tot pronòstic per 80 vots a 56. Els membres d’aquella assemblea havien estat escollits durant el mandat de Villar.

Pluja de milions per comprar la fidelitat dels presidents de territorials

La RFEF és una associació privada que rep diners procedents de molts àmbits. L'any 2022 va batre el rècord d’ingressos amb 437 milions d’euros. Més d’un 40% d’aquests provenen dels clubs de la lliga espanyola. La resta corresponen a drets de televisió de la Supercopa d'Espanya o la Copa del Rei, dels arbitratges, de la selecció espanyola o de les subvencions del govern espanyol. Quan finalitza la campanya, es deixa el pressupost a zero i els beneficis es reparteixen entre els clubs segons la categoria a la qual pertanyin o s’inverteixen en benefici de l’entitat.

El president de la FCF, Joan Soteras, en una imatge d'arxiu.

La gestió d’una partida econòmica tan elevada ofereix l’oportunitat de convèncer tothom mitjançant pagaments generosos. Per posar un exemple: cada president de territorial ingressa 100.000 euros anuals de la RFEF en concepte d’assistència a un curs de pla estratègic que només han de realitzar una sola vegada. Uns diners que cada president pot gestionar de la manera que consideri i que van a banda dels diners que percebi de la seva pròpia organització. Els mandataris també es veuen beneficiats per la possibilitat d’assistir a partits de la selecció, campionats internacionals o esdeveniments esportius relacionats amb la RFEF amb l’estança coberta i despeses i dietes incloses. A això s’han d’afegir els 3.000 euros mensuals per assistir a les 6 comissions que se celebren a Madrid cada mes.

Tot aquest règim convida els presidents de les territorials a estar alineats amb el poder de més amunt, en aquest cas representat per Rubiales, per poder perllongar el seu mandat.

La Federació Catalana de Futbol, aliada de Rubiales

Joan Soteras, actual president de la Federació Catalana de Futbol (FCF), és una de les moltes mans dretes que té Rubiales en tot el territori espanyol. El sabadellenc és vicepresident de la RFEF i va rebre el suport del president andalús en les recents eleccions a la catalana, que van acabar als tribunals per presumptes irregularitats en el procés. La partida d’ingressos de la FCF està formada principalment per les quotes dels jugadors i dels clubs federats i pel finançament que rep de la RFEF.

Per altra banda, la FCF també es va veure esquitxada arran de la denúncia de Paquita Linares, l’única dona de la penúltima directiva de Soteras. Va denunciar el vicepresident Josep Llaó i l'administrador José Miguel Calle per assetjament sexual i el mateix Soteras per assetjament laboral. El procés judicial continua obert a l’espera de la celebració del judici.

Què creus que passarà amb Rubiales?
stats