Societat Meteorologia 04/07/2022

Les temperatures registrades a les Balears el juny, 2,9 graus més altes que la mitjana històrica

Menorca va registrar un mes "extremadament càlid", amb una anomalia de 3,2 graus

ARA Balears
2 min
Una persona beu aigua durant la darrera ona de calor registrada a Mallorca.

PalmaLes Balears van registrar durant el juny temperatures mitjanes de 24,6 graus, xifra que suposa una anomalia de 2,9 graus en comparació amb la mitjana històrica, segons ha informat aquest dilluns en una nota de premsa l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Per illes, Menorca va ser la que va registrar el mes més "extremadament càlid", amb una temperatura mitjana de 24,8 graus i una anomalia de 3,2 graus respecte de la mitjana històrica. Per altra banda, Mallorca va marcar 24,6 graus i una anomalia de 2,9 graus; Eivissa va arribar als 24 graus, amb una diferència històrica de 2,1 graus, i a Formentera es va registrar una mitjana de 25,5 graus i una anomalia de 2,5 graus.

A Mallorca, la zona que va anotar la temperatura mitjana més alta va ser el Port de Pollença, amb 25,7 graus i una anomalia de 3,9 graus per damunt del que és habitual. Segons ha destacat l'Aemet, aquest ha estat l'estiu més càlid que ha registrat aquesta àrea des del 1951. Lluc, per la seva banda, ha registrat una temperatura mitjana de 23,4 graus, quatre graus més que la mitjana històrica.

Durant l'ona de calor

Segons ha explicat l'Aemet, aquestes temperatures es varen registrar durant l'ona de calor que van travessar les Balears entre el 14 i el 18 de juny, després que una massa d'aire càlid de procedència africana passàs per les Illes. Les temperatures més altres registrades en un dia van ser a Porreres, amb 39,7 graus, i a Formentera, amb 37,6 graus. Aquestes dues zones no registraven aquestes temperatures des del 1989 i el 1979, respectivament.

Per altra banda, a Menorca es van registrar 37,1 graus al Mercadal i 35,2 graus a l'Aeroport de Menorca, que suposen les temperatures més altes anotades des que van començar els registres, el 2009 a la primera zona, i el 1965 a la segona. Així mateix, a Eivissa es van registrar 36,7 graus a Sant Antoni de Portmany i 34,5 graus a l'aeroport d'Eivissa.

Nits tropicals

Per altra banda, l'Aemet ha assenyalat que la zona de Portopí, a Palma, va sumar 27 vespres càlids, quan la mitjana del mes de juny sol ser d'11, fet que s'alça com un rècord des del 1978. D'aquestes nits, una va ser tòrrida, quan el que és normal és que no hi hagi nits tòrrides al juny. A l'Aeroport de Palma hi va haver 7 nits tropicals, quan la mitjana és de 2. A l'Aeroport de Menorca n'hi va haver 15, quan la mitjana és 4; al d'Eivissa, 11, quan habitualment n'hi ha 6, i a Formentera n'hi va haver 16, quan normalment són 8.

stats