Mèdia 17/07/2019

YouTube retira a petició del CAC 8 llistes de reproducció que sexualitzaven imatges de menors d’edat

La plataforma esborra ‘playlists’ que descontextualitzaven vídeos de contingut innocent

Ara
2 min
YouTube retira a petició del CAC 8 llistes de reproducció que sexualitzaven imatges de menors d’edat

BarcelonaA petició del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), la plataforma d’intercanvi de vídeos YouTube ha retirat de la seva pàgina vuit llistes de reproducció de temàtica eròtica que sexualitzaven imatges de nenes petites. Aquestes 'playlists' incloïen 275 vídeos de menors d’edat que s’intercalaven amb altres vídeos de contingut sexual. Així ho ha comunicat YouTube després de la denúncia feta pel regulador català.

L’informe del CAC va identificar vuit llistes de reproducció que combinaven vídeos protagonitzats per menors –majoritàriament nenes ballant, jugant a la piscina i practicant ioga– amb vídeos eròtics d’adults. Aquests muntatges descontextualitzaven completament l’enregistrament d’imatges innocents i manipulaven el seu contingut, ja que les imatges eren enregistrades en un entorn personal o familiar amb la voluntat de tenir un record o compartir una experiència en família a les xarxes socials.

Aquesta manipulació incompleix les condicions d’ús de la plataforma. D'una banda, incorporar aquest tipus d’imatges en una llista de caràcter sexual suposa un canvi de context, cosa que vulnera l’apartat 'La importància del context' de la pàgina. D’una altra, YouTube també explicita que no està permès publicar contingut amb menors d’edat de caràcter innocent per difondre'l amb finalitats eròtiques i proporcionar plaer sexual.

Un cop identificades les llistes de reproducció, el CAC va demanar a la plataforma que les retiressin atès que els vídeos de les menors apareixien en 'playlists' amb títols com ara 'Hot teens' (adolescents calentes), 'All sizes tits' (pits de totes les mides), 'Culitos' o 'Sexy'.

Concretament, el regulador català va observar que en aquestes 8 llistes hi havia 415 vídeos, dels quals 275 eren protagonitzats per menors. Les llistes posaven de costat continguts innocents de nenes i adolescents que ballaven en parella amb d’altres de sexuals i eròtics de caràcter lèsbic, com recollia la 'playlist' 'Hot teens'. A més, els vídeos analitzats pel consell recollien més de 488 milions de visualitzacions.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha reconegut la reacció de la plataforma i ha recomanat als usuaris de YouTube que prenguin precaucions a l’hora de fer servir la pàgina. Loppacher ha destacat que un cop es penja un vídeo a la xarxa es perd el control de la seva difusió: “Convé subratllar el fet que en el mateix moment en què es puja un contingut personal o familiar en una plataforma se’n perd el control i la imatge dels nostres fills o filles pot acabar, sense saber-ho, en una llista de tipus sexual”.

La retirada dels vídeos se suma a la llista de peticions del CAC d’eliminar de la xarxa contingut perjudicial. Avui, el regulador català té fetes 108 peticions en àmbits com la pornografia infantil, l’anorèxia i la bulímia, la violència masclista, la incitació al suïcidi, la pedofília i l’homofòbia, entre d'altres.

stats