Protestes
Mèdia 25/03/2023

Prop de 200 professionals de l'audiovisual reclamen al Govern un increment del pressupost per a producció pròpia a IB3

La manifestació s'ha fet davant el Consolat de Mar

ARA Balears
2 min
La manifestació s'ha duit a terme aquest dissabte davant el Consolat de Mar, a Palma.

PalmaMés de 150 professionals de l'audiovisual s'han concentrat aquest dissabte davant el Consolat de Mar per reclamar al Govern un increment del pressupost per a producció pròpia a IB3 i una millora de la gestió a l'Institut d'Indústries Culturals. La concentració ha estat convocada per l'Associació de Productores Audiovisuals de les Illes Balears (APAIB), amb el suport de l'Associació de Cineastes de les Illes Balears (ACIB), l'Associació de Professionals de l'Audiovisual d'Eivissa (APAI) i la delegació de CIMA a les Balears.

En un comunicat, APAIB ha denunciat que l'Executiu incompleix els principis bàsics d'IB3, retallant el pressupost per a la producció de programes, ficcions i documentals. Segons han explicat en el manifest, la quantitat destinada a la producció de continguts ha passat dels 12 milions d'euros del 2020 als 8,5 prevists per a enguany, "una baixada de 3,5 milions d'euros, que té com a conseqüència una disminució de programes a la graella de la televisió i un increment de la precarietat per a les productores i els treballadors que fan la programació", han recalcat.

En aquest sentit, afirmen que la producció de continguts no informatius suposa el 85% de la graella de la televisió, però IB3 hi dedica només el 22% del pressupost. "El preu dels programes està congelat des de 2018. Tenint en compte que la inflació des de llavors ha estat d'un 15,3%, es pot constatar un clar empobriment de les empreses i dels seus treballadors", manifesten.

Segons han recordat, "darrere les xifres hi ha productores i treballadors que pateixen falta d'estabilitat i precarietat. Que guanyen un sou per sota de la seva qualitat i talent, que no saben quants mesos tindran feina al llarg de l'any o que es veuen obligats a compaginar diverses funcions per poder treure les produccions endavant". Amb tot, assenyalen que la situació a Menorca i les Pitiüses és encara pitjor, "on la producció de continguts és mínima, o gairebé inexistent. És un desert".

Les productores i treballadors concentrats s'han mostrat sorpresos perquè enguany el pressupost del Govern s'ha incrementat 793 milions d'euros, però cap ha estat per millorar la producció de continguts a IB3. Es demanen "per què aquesta falta d'empatia", que suposa la creació de treballadors de primera i treballadors de segona, i que posa de manifest que no s'aposta per la indústria audiovisual local.

stats