Mèdia 27/06/2021

Menjar amb la vista: la febre 'foodie' omple les plataformes

Docusèries, documentals i sèries sobre la passió per la cuina són cada cop més habituals als serveis de 'streaming'

4 min
Una imatge de 'Las crónicas de taco'

La passió pel menjar i la bona gastronomia forma part del nostre dia a dia, fins al punt que els admiradors de la bona taula s'han acabat convertint en una nova tribu urbana, els foodies, que omplen les xarxes de fotografies precioses de plats suculents. El component visual de la cuina ha fet que la febre per la cuina també arribi a les plataformes, especialment a Netflix, on s'ha traduït en una oferta cada cop més diversa de programes de no-ficció i sèries dedicades al plaer de menjar, a la història de les gastronomies del món i a la trajectòria d'alguns dels cuiners més destacats d'arreu del món. Repassem algunes de les propostes més destacades.

'Wolfgang' (Disney+)

De nen amb una infància difícil a xef de Hollywood

Un dels últims projectes que s'han estrenat centrats en el món de la gastronomia és el documental sobre el xef d'origen austríac Wolfgang Puck, que des del 1982 està instal·lat als Estats Units. La història de Puck és un relat de superació: la cuina li va servir per fugir dels maltractaments als quals el sotmetia el seu padrastre. Per evitar que continués patint abusos físics i psicològics, la seva mare, que era cuinera, li va aconseguir una plaça d'aprenent en un hotel situat a més de 50 quilòmetres de la casa familiar. Tres setmanes després de començar la feina, Puck, que llavors tenia 14 anys, va ser acomiadat per no pelar prou patates i es va plantejar acabar amb la seva vida. El xef reconeix que la seva adolescència, dels 15 als 17 anys, va ser molt dura però que després tot va començar a millorar fins a convertir-se en un dels restauradors més coneguts dels Estats Units gràcies a Spago, el restaurant que va obrir a Los Angeles l'any 1982, i la publicació del llibre Modern french cooking for the american kitchen, en què recollia algunes de les receptes que va crear per a Ma Maison, el primer restaurant del qual va ser copropietari.

'Las crónicas del taco' (Netflix)

La filosofia darrere del menjar de carrer més popular de Mèxic

Allunyats del glamur dels restaurants de Hollywood, però igual de deliciosos que qualsevol plat que s'hi pugui menjar, trobem els tacos, el menjar de carrer més famós i popular de Mèxic. Aquesta sèrie documental demostra que darrere d'aquesta menja que podríem considerar fast food hi ha molta filosofia, història i bona cuina. La docusèrie està dividida en tretze episodis, cada un d'ells dedicat a un tipus de taco diferent: des dels tacos al pastor, típics de Ciutat de Mèxic però amb origen a l'Anatòlia, al de cochinita pibil, propi de la zona del Yucatán i una joia de la cuina maia. Las crónicas del taco és una sèrie documental feta per no parar de salivar, però poc apta per a llepafils que no portin bé veure en pantalla com es cuinen grans trossos de carn.

'El gourmet samurái'

La sèrie sobre el plaer de menjar

Aquesta ficció està ambientada al Japó però el seu missatge és aplicable a qualsevol gastronomia del món: gaudir del menjar és una de les grans felicitats que pot experimentar l'ésser humà. El protagonista és Takeshi Kasumi un home que s'acaba de jubilar i que, després d'anys sent un treballador incansable i complidor, no sap què fer amb el seu temps. Aquest moment de desconcert el porta a fer passejos sense objectiu per la ciutat. En aquest deambular retrobarà el sentit de la vida: prendre's una cervesa a mig matí sense preocupar-se per la feina o menjar-se un plat d'albergínies amb miso picant. Cada episodi, que no arriben als vint minuts, té la mateixa estructura: una aventura gastronòmica en què el protagonista viurà algun conflicte que intentarà resoldre pensant què faria el seu alter ego, un samurai que té el coratge que a ell li falta. Tot això amanit amb sensuals imatges de plats de la gastronomia japonesa més típica i allunyada del sushi. La sèrie és una adaptació lliure dels còmics El gourmet solitario i Paseos de un gourmet solitario, tots dos editats per Astiberri i que són una oda a la gastronomia japonesa de Masayuki Kusumi. El gourmet samurái es pot complementar amb La cantina de medianoche, una altra sèrie japonesa de Netflix que explica diferents històries que tenen lloc en un restaurant.

L'alegria de gaudir d'un bon menjar.

'Cómo la cocina afroamericana transformó Estados Unidos'

El reconeixement tardà a l'essència de la gastronomia nord-americana

Aquesta docusèrie dividida en quatre parts ret homenatge als orígens africans de bona part de la cuina dels Estats Units. Basada en el llibre homònim de la historiadora Jessica B. Harris, la producció viatja al Benín, a l'Àfrica occidental, i a diferents zones dels Estats Units, com Carolina del Sud, Texas o Filadèlfia, per explicar l'impacte de la cuina afroamericana en la cultura estatunidenca i la seva relació amb la història de la població negra del país. El periodista gastronòmic Stephen Satterfield es troba amb historiadors, xefs i activistes que porten anys treballant per preservar la tradició culinària afroamericana, indeslligable de la soul food, la cuina del sud dels Estats Units desenvolupada pels esclaus que s'havien d'alimentar amb les sobres dels blancs.

Un dels plats que surten a la sèrie documental.

'Chef's diaries: Scotland' (Amazon / Filmin)

Els germans Roca exploren la cuina d'Escòcia

Els responsables d'El Celler de Can Roca aposten per veure món per evolucionar constantment. Un dels reptes que es van proposar va ser descobrir la gastronomia d'Escòcia i posteriorment elaborar un menú amb productes de la zona que servís alhora com a homenatge a la cuina de la regió. En els seus diferents viatges descobreixen, entre altres coses, els secrets de l'elaboració dels haggis, el producte més conegut de la cuina escocesa, o els secrets per aconseguir el millor peix fumat. El documental es va acompanyar d'un llibre, Destil·lant Escòcia (Librobooks), en què els germans Roca recopilen tot el que van aprendre en les seves estades escoceses.

Un moment de 'Chef's diaries: Scotland'.
stats