Ficció

'Las largas sombras', un 'thriller' amb un repartiment femení de somni

Elena Anaya protagonitza la primera sèrie creada per Clara Roquet

3 min
Elena Anaya en una escena de la sèrie

BarcelonaQuan l'any 2017 HBO va estrenar Big little lies, la sèrie ràpidament es va convertir en el barem de què s'esperava d'una ficció que portava lligat l'adjectiu femenina. La producció va esdevenir la referència dels productes impulsats, creats i protagonitzats per dones. Uns quants anys després, Disney+ estrena Las largas sombras, una minisèrie que segueix els passos d'aquella ficció, tant en forma com en contingut. Creada i dirigida per la catalana Clara Roquet i agafant com a punt de referència la novel·la d'Elia Barceló Las largas sombras, reuneix un repartiment femení d'altura encapçalat per Elena Anaya, Belén Cuesta, Marta Etura i Irene Escolar. Totes elles són les encarregades d'insuflar vida a un grup de dones imperfectes marcades per un secret.

Qui posa en acció la maquinària de la sèrie és la Rita, interpretat per Anaya, que torna al seu poble, Elda, per resoldre unes gestions familiars. Directora de cine, va fugir a Londres per poder dedicar-se a allò que l'apassionava i de passada intentar viure la seva identitat sexual sense el pes de l'homofòbia familiar i social. El retorn a la llar familiar suposa retrobar-se amb les seves amigues de l'adolescència, especialment amb la Candela (Itziar Atienza), amb qui va viure una apassionada història d'amor juvenil i que ara és una advocada d'alt nivell. "La Rita va fugir dient que estudiaria una altra carrera, enganyant els seus pares, per convertir-se en cineasta, crear-se una màscara, construir-se una nova identitat o tractant de fer-ho, i passar a ser un ésser molt irònic. Inevitablement, es converteix en una persona molt disfuncional", detalla Elena Anaya.

Passats vint-i-cinc anys de l'últim cop que van estar juntes, les amigues ja no s'assemblen gaire a les noies que eren a l'adolescència, malgrat que totes intenten aparentar que les seves vides són perfectes. Les màscares comencen a caure quan s'assabenten que la policia ha trobat el cadàver de la Mati, una antiga companya de classe que va desaparèixer durant el viatge de final de curs de batxillerat a Mallorca.

Un món de clarobscurs

A banda de la Rita i la Candela, el grup d'amigues el formen la Teresa (Belén Cuesta), una ginecòloga teòricament assenyada i organitzada; la Sole (Marta Etura), regidora a l'ajuntament i candidata a presidir el partit en què milita; la Carmen (Ana Rayo), agent immobiliària excessivament extravertida; i la Lena (Lorena López), una assistent social idealista. Totes van fer un pacte de silenci durant el viatge de final de curs i això les ha marcat per sempre. Anaya assenyala que en aquest relat marcat per la culpa cap d'elles és innocent del tot, però tampoc 100% culpables. "Van fer un pacte que va ser la seva destrucció com a dones i d'alguna manera com a amigues. Van perdre la innocència en aquell moment, perquè van fer un pacte amb la seva part més fosca", remarca.

"Las largas sombras és, essencialment, una sèrie de personatges, d'actrius. Encara que se sustenta en una trama de thriller, uns punts de gir i un misteri potent, per a mi el cor de la sèrie està en la complexitat de l'amistat femenina i les relacions entre aquestes dones, i en la profunditat psicològica de cadascuna d'elles", explica Roquet, que defineix les protagonistes com a "dones imperfectes, complexes, amb clarobscurs i que carreguen el pes del passat".

La primera sèrie de Clara Roquet forma part de l'estratègia de Disney+ per impulsar les seves produccions espanyoles, que des que va començar el 2024 ha comptat amb altres exemples notables com Balenciaga i Nos vemos en otra vida.

stats