Mèdia 25/02/2023

El Canal 33 estrena 'L'Obra i el dinosaure', la història de l'Obra Cultural Balear

El documental, d'Antoni Mir Marí, recull la seva trajectòria des de la culminació del Diccionari català-valencià per Francesc de Borja Moll

ARA Balears
2 min
Conversa de Sebastià Alzamora amb Aina Moll.

PalmaEl Canal 33 estrenarà el pròxim dijous, a les 23.20 hores, el documental d'Antoni Mir Marí L'Obra i el dinosaure, que recull la trajectòria de la lluita dels mallorquins per la seva llengua i cultura, a través de l'entitat més representativa d'aquesta tasca, l'Obra Cultural Balear (OCB). El títol fa referència al conte d'Augusto Monterroso, com a signe de la permanència del català, tot i les dificultats històriques.

L'Obra i el dinosaure arranca amb la culminació del Diccionari català-valencià-balear per Francesc de Borja Moll el 1962, immediatament després del qual el mateix Moll impulsà la creació de l'Obra Cultural Balear, un any després de la creació d'Òmnium Cultural a Catalunya. Tot i les pressions polítiques, als anys seixanta l'entitat jugà un paper essencial de preservació de la identitat i de socialització i ensenyament del català.

Segons ha explicat l'OCB, el documental es tanca amb les manifestacions contra la política lingüística del Govern autonòmic presidit per José Ramón Bauzá. Al mateix temps, reflecteix els grans canvis socials i polítics viscuts a les Illes, així com les mobilitzacions per la llengua, la cultura i l'autogovern que foren promogudes per l'OCB.

Amb tot, alterna les entrevistes de l'escriptor Sebastià Alzamora amb els protagonistes del darrer mig segle amb la història d'una al·lota, d'origen immigrant, que s'integra en la cultura en català a través del teatre. Aquesta producció inclou els darrers testimonis de la filòloga Aina Moll, filla de Francesc de Borja Moll, de l'activista Antònia Serrano i de l'expresident de l'OCB Climent Garau; declaracions dels també expresidents Ignasi Ribas, Bartomeu Fiol, Antoni Mir i Jaume Mateu; i opinions en exclusiva de Gabriel Cañellas, Cristòfol Soler, Francesc Antich, Damià Pons, Joan Melià, Bel Vidal, Tomeu Martí i Antoni Serra, entre altres personalitats.

stats