Novetat

Arriba ‘Pikmin 4’, el videojoc distès i carismàtic de Nintendo per a l’estiu

Els simpàtics éssers planta tornen amb una formula més accessible d’aquest joc d’estratègia i amb moltes més petites sorpreses

4 min
Art principal de 'Pikmin 4'

La primavera ja fa uns quants dies que es va acabar, però això no ha evitat que les flors més carismàtiques de Nintendo, les del videojoc Pikmin, tornin a brotar, exactament 10 estius més tard que el seu predecessor. Els minúsculs Pikmin, que tornaran aquest divendres, són els protagonistes d’aquest joc d’estratègia en temps real que incorpora elements de plataformes i trencaclosques. Per aconseguir l’objectiu principal, el jugador ha de dirigir aquestes petites criatures vegetals a destruir obstacles, construir nous camins, recollir objectes i, ocasionalment, enfrontar-se a la fauna que habita els diferents nivells.

La saga de Pikmin va ser creada per Shigeru Miyamoto, pare de Mario i Zelda i considerat un dels dissenyadors de videojocs més influents de la història. La primera entrega va aparèixer el 2001 amb la premissa que l’adversari principal és el rellotge: el joc demana al jugador planejar molt bé la seva estratègia per endavant per aconseguir complir els objectius abans que s’esgoti el temps. Per aquest motiu està considerat un joc relativament difícil. Pikmin 4 beu de la mateixa essència però promet més marge als jugadors per afrontar els seus reptes i, per tant, aspira a ser un títol més accessible.

Un explorador espacial i els tres tipus de Pikmin més comuns

Benvinguts exploradors novells

A diferència de les altres entregues, a Pikmin 4 el jugador crea el seu propi avatar, que casualment serà l’explorador més novell d’un equip enviat en una important missió de rescat. L’objectiu principal és localitzar el Capità Olimar, protagonista original de la saga, que està perdut en un planeta desconegut (i que recorda sospitosament la Terra). Una forma de progressar i obtenir informació sobre el món i els éssers que l’habiten és descobrint pàgines del quadern de bitàcola de l’Olimar, escrit durant la seva aventura. Per aconseguir-ho, el jugador comptarà amb l’ajuda de la resta de l’equip d’exploradors i de tots els Pikmin que aconsegueixi reunir, entre d'altres.

El gos espacial Ochin és un aliat indispensable.

La novetat principal del títol és la presència del millor amic de l’explorador espacial: el gos de rescat. L’Ochin, company inseparable del jugador durant l’aventura, ens ajudarà com la resta de Pikmin, però a mesura que avanci l’aventura i adquireixi noves habilitats oferirà moltes més possibilitats. Serà clau, per exemple, en els nivells del subsol que es vagin descobrint, on es plantejaran trencaclosques basats en mecanismes i ginys. L’altra novetat és que l’explorador espacial tindrà la capacitat de fer expedicions nocturnes, una acció impossible fins ara a tota la sèrie. Els entorns seran més hostils, però es comptarà amb l’ajuda dels nous Pikmin brillants per fer front als perills de la nit. A la plantilla, també s’hi incorporen els Pikmin de gel.

Dandori com a estil de vida

Com la mateixa saga descriu, Dandori és “l'art d'organitzar les tasques d’una forma estratègica i treballar amb la màxima eficiència per executar els plans amb celeritat". Com es pot deduir, aquestes habilitats són claus per avançar a Pikmin 4, però seran de vital importància en el nou mode de joc. Les Batalles Dandori, que es desbloquejaran al llarg de l’aventura, enfronten el jugador contra un adversari en un escenari tancat. Per poder guanyar s'han d'acumular el màxim de punts en un límit ajustat de temps i, per això, serà vital aplicar bé el Dandori. Aquests duels ofereixen una experiència més frenètica a l’exploració habitual, i, a més, hi haurà la possibilitat de disputar-los contra un altre jugador.

És vital planificar bé l'estratègia per a cada nivell.

Sembla que Nintendo segueix el camí del Dandori portes endins, ja que el catàleg del segell nipó aquest any compta amb molts jocs de les seves grans franquícies. Fins ara, entre diferents títols i alguns remasters (com el cas de Pikmin 1+2, a temps per al nou llançament), destaca el nou Zelda. De cara a la segona meitat d’any, crida l’atenció el recentment anunciat Super Mario Bros. Wonder, una nova entrega de la saga dels germans lampistes que recuperarà el desplaçament lateral. Pikmin 4 apareix al bell mig d’aquest 2023 per fer brotar la diversió en aquests mesos de calor intensa. Esperem que planificar les estratègies no faci suar els jugadors més del compte!

  • Gènere: Estratègia en temps real (RTS)
  • Llançament: 21 de juliol
  • Plataformes: Switch
  • Classificació: +7
  • Desenvolupador: Nintendo
  • Distribuïdora: Nintendo
Tràiler oficial

Ja hi hem jugat!

Ens ha agradat...

  • La jugabilitat és molt gratificant i els personatges són carismàtics i desprenen ADN Nintendo
  • La dificultat està molt ben balancejada, entre la relaxació d'explorar o la tensió per assolir la màxima puntuació en un dels reptes cronometrats

No ens ha agradat...

  • La falta de varietat d'entorns; tot i també haver-hi coves diferents, fa la sensació que acaba sent repetitiu
  • La trivialitat d'alguns enemics finals; s'agrairia que algun tingués mecàniques una mica més complexes

És per a tu si...

  • T'agraden els jocs d'estratègia en temps real i vols ser un mestre del Dandori
  • Et vols tornar a enamorar de la saga i dels Pikmin; són tan bufons!

No és per a tu si...

  • No t'agrada definir estratègies abans d'enfocar un repte i busques l'acció directa
  • No podries suportar la mort de desenes de Pikmin esclafats per un bulb gegant (per sort pots tornar enrere en el temps)

[Títol provat en Switch, codi cedit per Nintendo]

stats