Mèdia 28/02/2022

Adán Bonet, el mallorquí que mostra les dificultats de les mares treballadores a través d'Ona Carbonell

El documental 'Ona Carbonell: Empezar de nuevo' es publicarà dia 2 de març a Rakuten TV

ARA balears
3 min
Un fragment del documental 'Ona Carbonell: Empezar de nuevo'

PalmaEl mallorquí Adán Bonet presenta aquest dimarts 1 de març el documental Ona Carbonell: Empezar de nuevo, un reportatge audiovisual que narra el retorn de l'esportista catalana a la competició després de ser mare i que té com a objectiu mostrar les complicacions a les quals s'enfronten les dones que han tingut un fill a l'hora de reincorporar-se al món laboral. Alguns dels elements centrals del documental són la conciliació laboral, els sacrificis als quals es veuen obligades i les imposicions que senten per ser mare i la realitat que es viu quan has de recuperar el teu dia a dia sense cap mena d'ajuda.

El documental ha estat gravat i dirigit per Adán Bonet i ofereix la versió més íntima i personal de la nedadora catalana i narra el seu dia a dia més quotidià. Amb la pandèmia i el seu fill acabat de néixer, el director mallorquí va apostar per treballar de la manera menys invasiva possible i ha fet quasi totes les facetes i funcions possibles per fer el documental. "Arribava a casa seva a les 7 del matí i no volia omplir la casa de gent i tampoc elevar el risc de contagi". A més, Bonet ha reconegut que assumir totes aquestes funcions ha estat un gran repte professional, "feia 20 anys que no agafava una càmera, però estic content de com ha sortit tot".

El director mallorquí explica que el documental li ha obert les portes a viure el dia a dia d'una esportista que intenta tornar a la normalitat després de ser mare. "Ella forma part d'un equip i encara que no estigui bé, el seu fill la necessiti o simplement vulgui estar amb ell, ha d'anar a entrenar". Durant la gravació del documental he viscut molts moments preciosos i emocionants, però una de les coses que més em varen impactar va ser quan Ona Carbonell va confessar-me que hi havia molts dies que no podia agafar el seu fill en braços perquè estava massa cansada i tenia por de no poder aguantar-lo".

La pel·lícula acompanya la campiona en el seu dia a dia i és un relat intimista que deixa al descobert la realitat a la qual s'enfronten dones a tot el món. Per al director, la maternitat és un dels moments més transformadors i complicats per a una dona i pot arribar a ser un autèntic repte per a esportistes d'elit com Ona Carbonell que treballen amb el seu físic. Els durs entrenaments, la llarga recuperació física i emocional, així com el peatge que suposen les nits sense dormir marquen la tornada a la vida professional de la nedadora en plena carrera olímpica.

Així, per al director mallorquí, la nedadora visibilitza la realitat de moltes dones, més enllà de la seva professió. En el documental pretén mostrar el procés que viuen tant l'esportista com moltes mares de cerca de la identitat després de l'arribada d'un fill i la percepció de la societat. "El meu objectiu era tornar a competir després del part, ja no sols com a repte esportiu, sinó sobretot com un deure moral. La maternitat és encara un dels hàndicaps que té la dona en l'esport i la societat", ha explicat la nedadora.

Ona Carbonell: Empezar de nuevo narra la maternitat d'Ona Carbonell, l'equilibri entre la vida familiar i professional durant la preparació per als jocs olímpics del 2021. Segons ha explicat Rakuten TV (la productora del documental), a través d'una nota de premsa, el reportatge del director mallorquí es podrà veure a partir del 2 de març a la seva plataforma.

stats