Mallorca, com a marca de vi
El segell Vins de la Terra de Mallorca guanya terreny i tramita la creació d’un consell regulador
PalmaFa vint-i-cinc anys, el tancament del Celler Cooperatiu de Felanitx, conegut com Es Sindicat, marcà el final d’una llarga etapa de decadència de la vitivinicultura. De llavors encà, emperò, s’impulsen nous cultius de ceps, es recuperen algunes varietats i se n’importen d’altres. Comença un cicle per al sector, amb nous i moderns cellers. Neixen més marques de vins que guanyen terreny dins l’àmbit turístic i una part, encara que no gaire significativa, ja es comercialitza a fora. De mica en mica Alemanya, Suïssa i Gran Bretanya esdevenen els principals bevedors dels sucs de les vinyes balears.
Estam en un temps en què les bodegues ja formen part del paisatge rural de les Illes. El vins de la terra estan de moda, en volum i en qualitat, i s’han fet seva una part de la quota del mercat, davant dels peninsulars de més tradició. Per arrodonir-ho, el floriment de confraries de tastavins sumen un grau a tot el debat que envolta el món del vi.
Avui, prop de vuitanta cellers donen cos a un segment del sector primari que guanya terreny dia a dia, empentat per una promoció gairebé frenètica. Aquest cap de setmana, Pollença viu la seva XIII edició de la Fira del vi. Els vins ecològics també tenen el seu espai aquest diumenge a la X Diada d’agricultura ecològica de Porreres. Els dies 6, 7 i 8 de maig, Felanitx acollirà la Festa del callet, la varietat dominant en l’elaboració del vi de denominació d’origen (DO) Pla i Llevant. També el 6 de maig, uns 35 cellers seran presents a la Nit del vi a La Misericòrdia, a Ciutat.
Dues DO, Binissalem i Pla i Llevant i sis indicacions geogràfiques protegides (IGP) de Vins de la Terra, de Mallorca, Illes Balears, Serra de Tramuntana, Eivissa, Illa de Menorca i Formentera, comparteixen espai i mercat en el conjunt de l’Arxipèlag.
Dins l’expansió de cellers, l’Associació de Petits Cellers de Mallorca treballa perquè la IGP Vins de la Terra de Mallorca tingui aviat un consell regulador propi. L’objectiu, a mitjan termini, “perquè la tramitació burocràtica és prou llarga”, és potenciar dins i fora de l’illa els vins amb la marca Mallorca. Quaranta-quatre cellers estan adscrits a l’esmentada IGP. Andreu Oliver Oliver Majoral és el president de l’associació que agrupa 36 petits cellers. “Avui dia, és del tot impossible crear una DO Mallorca a partir de la fusió de les dues actuals, perquè s’exigeix una situació geogràfica i característiques pròpies i per tant diferenciades de la resta de DO, que són dins l’illa. A més, s’haurien d’aconseguir unes varietats autòctones no identificades amb les DO existents”, explica Oliver.
Pla i Llevant com a certificador
La indicació geogràfica protegida Vins de la Terra de Mallorca es proposa fer la primera passa per potenciar el nom de l’illa amb el segell d’indicació geogràfica protegida. La idea ha calat bé fins al punt que la DO Pla i Llevant, a través del seu consell regulador, es perfila com a entitat certificadora de la qualitat dels Vins de la Terra Mallorca, que actualment ja genera un volum de negoci entorn dels 12 milions d’euros, amb tendència creixent. La DO Binissalem, lògicament, també està en condicions de poder certificar la producció de les IGP. Dins el mateix sector vitivinícola no es descarta que sorgeixi una disputa entres les dues denominacions d’origen de l’illa per certificar la IGP Vins de la Terra Mallorca.
El director general d’Agricultura, Mateu Ginard, recorda que és la mateixa Conselleria qui ara garanteix la qualitat dels vins IGP Vins de la Terra Mallorca i confirma que “el consell regulador de Pla i Llevant s’està acreditant per poder certificar aquests vins”. Mateu Ginard veu “molt positiva la passa que estan fent els petits productors, treballant en una mateixa direcció”. “Que en el futur hi hagi un consell regulador els serà molt avantatjós per poder accedir a ajudes per la promoció”, afegeix.
Vins de la Terra Mallorca
El creixement de la superfície de vinya en producció per a la IGP Vins de la Terra Mallorca ha estat espectacular: un 38% en el darrer any. Avui, 780 hectàrees de cultiu operen amb aquesta indicació. En el 2014 l’extensió ocupada era de 572 hectàrees. Aquest augment suposa gairebé la meitat de les 1.623 hectàrees productives que hi ha a les Illes Balears. L’altra meitat es reparteix entre la DO Binissalem (362 ha) i la DO Pla i Llevant (359 ha), les altres 124 hectàrees pertanyen a les cinc IGP restants.
Segons dades de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, la producció de vi al 2015 va ser de 54.458 hectolitres en el conjunt de les Illes. Vi de la Terra Mallorca en produí 24.036 hectolitres (un 35 més que al 2014), quan en el conjunt de totes les IGP el volum total fou de 27.362 hectolitres. És a dir: Vi de la Terra Mallorca, per si mateixa, quasi va igualar la producció de vi de Binissalem i Pla i Llevant, que arribaren als 27.096 hectolitres l’any passat.
Pel president del consell regulador de la DO Pla i Llevant, Antoni Bennàssar, “aquest increment té l’origen en el fet que alguns cellers amb denominació d’origen s’han passat a la IGP Vins de la Terra Mallorca, com és el cas de Macià Batle, que ha abandonat la DO Binissalem”. Les DO tenen una regularització molt més exigent que les IGP, recorda Bennàssar, qui està a favor que “tothom pugui emprar el nom de Mallorca com a referència geogràfica, un valor que no sigui exclusiu de ningú”.
Les dues DO i les cinc IGP tenen adscrites un total de 89 cellers, si bé n’hi ha alguns que treballen amb els dos certificats, segons la qualitat de la producció i el perfil dels vins que volen comercialitzar.
Denominacions d’Origen
El reglament de la DO Binissalem data de 1989. Avui s’hi inclouen 12 cellers i 63 viticultors actius, lluny dels 107 que arribà a tenir el 2008. El 2015 elaborà 12.730 hectolitres de vi (un 18 % menys que al 2014). Quant al cultiu, les 362 hectàrees actuals queden lluny de les 530 que tenia al 2005. La fuita d’alguns cellers a la IGP Vins de la Terra Mallorca, li ha fet perdre pes productiu. L’any passat comercialitzà el 83,2% dels seus vins a Balears, un 12,3% a països de la UE, un 3,4 a països tercers i un 1% a la resta de l’estat espanyol.
La DO Pla i Llevant fou creada l’any 1999. Amb la seva marca hi ha 13 cellers, que al 2015 aportaren 14.365 hectolitres al mercat. De les 272 hectàrees de vinya de 2014, ha passat a 359 l’any passat, cosa que constata un creixement important del 32% en el darrer any. El 88% de la seva producció es destina a consum intern, un 9,5 a Europa, un 2% a països tercers i només un 0,2 % a la resta de l’Estat. Alemanya, igual que en el cas de la DO Binissalem, és el principal consumidor, amb un 88 % de l’exportació.