Zelenski redueix de 27 a 25 anys l'edat de mobilització militar

El president d'Ucraïna signa diversos projectes de llei per impulsar el reclutament d'efectius per a la guerra amb Rússia

ARA
2 min
Pol·lució, per sorra del Sáraha, sobre el cel de Kíiv, capital d'Ucraïna.

BarcelonaEls problemes de reclutament són una preocupació des de fa temps per al president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski. El desgast de més de dos anys de guerra i l'estancament al front de batalla passen factura a l'exèrcit ucraïnès. Per això el govern ha decidit reduir l'edat de servei militar per poder incorporar més efectius a les seves files. Zelenski ha signat un projecte de llei –que tenia sobre la taula des de l'any passat– per rebaixar de 27 a 25 anys l'edat mínima de mobilització militar. També ha signat un segon projecte de llei que exigeix una nova avaluació mèdica a tots aquells que n'estan exempts per alguna discapacitat.

La reforma per reduir l'edat mínima d'incorporació a files va ser aprovada pel Parlament ucraïnès el maig del 2023, però no ha estat fins ara que Zelenski s'ha decidit a rubricar-la. De fet, l'aprovació definitiva per part del president no s'ha anunciat formalment sinó que ha aparegut a la web del Parlament, que ha actualitzat l'estatus de la llei per dir que "ha tornat amb la signatura del president d'Ucraïna".

En paral·lel, el Parlament ha estat debatent durant mesos una altra reforma més àmplia de les normes de mobilització militar. I encara hi ha un tercer projecte de llei signat per Zelenski que crearà una base de dades online de totes les persones elegibles per al servei militar. Algunes d'aquestes mesures per incrementar el reclutament de soldats van quedar aturades per protestes públiques. El president ucraïnès va dir a finals de l'any passat que només signaria el projecte de llei per reduir l'edat de mobilització si se li donaven arguments sòlids per justificar-ho.

La manca d'efectius al camp de batalla se suma a la falta de munició en aquest moment de la guerra. Zelenski ha advertit en les últimes setmanes que Rússia podria estar planificant una nova ofensiva. El desembre de l'any passat el llavors cap de les forces armades, Valeri Zalujni, va proposar mobilitzar 500.000 ucraïnesos, però després el president el va rellevar i el nou cap, Oleksandr Sirski, només ha dit que aquella xifra estava desactualitzada i era massa alta.

Per la seva banda, Rússia ha anunciat també aquest dimecres que des de principi d'any s'han mobilitzat 100.000 nous efectius en el seu exèrcit i que bona part d'ells (16.000 del total) s'han incorporat a files voluntàriament, segons el Kremlin, després de l'atemptat en un concert de Moscou el 22 de març. El govern rus ha tractat de vincular Ucraïna amb aquella massacre, que va deixar 144 morts i que va ser reivindicada per l'Estat Islàmic.

stats