Xina
Internacional 28/03/2022

Xangai es confina durant nou dies davant el seu pitjor brot de covid-19

La Xina tanca la seva capital financera al detectar-hi més de 14.400 casos

ARA
2 min
Un oficial de trànsit vestit amb equip protector controla l'accés a un dels túnels de la ciutat de Xangai, que ha confinat els seus milions d'habitants durant nou dies

BarcelonaEn plena explosió de casos de covid-19 per tota la Xina, Xangai ha introduït un confinament estricte que s'aplicarà al llarg de nou dies de manera esglaonada en dues fases. L'objectiu del tancament és aturar el brot de coronavirus que ha posat en alerta les autoritats xineses, i per fer-ho pretenen fer proves diagnòstiques als 26 milions de persones que viuen a la ciutat. Segons dades d'aquest dilluns, la megalòpoli registra 416 casos simptomàtics i més de 14.000 d'asimptomàtics. Es tracta de la mesura més dràstica que ha implementat Xangai des de l'inici de la pandèmia i arriba de manera inesperada, ja que fins dissabte passat les autoritats locals negaven la possibilitat d'un tancament d'aquestes característiques.  

El confinament es farà en dues fases, fent servir el riu Huangpu com a línia divisòria. En la primera fase, des d'aquest dilluns i fins divendres, es tancarà la zona oriental de la ciutat, la més moderna. La segona fase, que durarà tres dies, afectarà els barris històrics de l'altra banda del riu.

Mentre duri la quarantena, els residents hauran de quedar-se a casa, i el transport públic quedarà suspès. Els ponts i túnels que travessen la ciutat estan tancats i s'han instal·lat controls de trànsit a les carreteres d'entrada i sortida. Tothom que vulgui sortir de Xangai haurà de mostrar una PCR negativa feta durant les 48 hores prèvies. Els treballadors essencials poden continuar treballant, però fins i tot alguns hospitals han suspès els seus serveis per alliberar personal i que pugui col·laborar en els cribatges massius.

Tres milions de proves diàries

Segons les autoritats xangaineses, la ciutat té capacitat per fer tres milions de tests al dia, però alguns responsables sanitaris de la ciutat alerten que podria no ser suficient per superar la ràpida propagació del virus. D'acord amb la política xinesa de "covid zero", tots els contagiats, inclosos els asimptomàtics i els seus contactes estrets, han d'aïllar-se en hospitals o centres habilitats. Encara que el nombre de contagiats continua sent baix pels estàndards globals, per a la Xina representa una xifra rècord. Amb la quantitat de positius que han detectat els últims dies, el sistema hospitalari es troba molt tensat, i espais públics com alguns de l'Expo de Xangai del 2010 s'han habilitat per acollir pacients.

Pel seu paper com a motor essencial de l'economia de la Xina, Xangai ha estat intentant minimitzar l'impacte dels controls de covid-19. Segons l'agència Efe, que cita dades oficials, des de l'inici de la pandèmia Xangai ha detectat 5.293 contagiats simptomàtics i ha registrat set morts. Més de 22 milions dels seus habitants han rebut la pauta completa de vacunació.

stats