Cursa espacial

Vídeo inèdit: Així van ser els 'set minuts de terror' del Perseverance a Mart

La NASA publica la gravació feta des del ròver durant el seu aterratge sobre la superfície del planeta

2 min

La NASA ha fet públiques imatges inèdites de l'arribada del Perseverance a Mart. És un vídeo de 3 minuts i mig on es veuen imatges de l'aterratge gravades des del robot. "Finalment tenim una visió de primera fila del que anomenem els set minuts de terror de l'aterratge a Mart", ha dit Michael Watkins, director del Jet Propulsion Laboratory de la NASA, que gestiona la missió de l'agència. "Des de l'obertura explosiva del paracaigudes fins a l'encesa dels coets d'aterratge, que aixequen pols i deixalles al voltant del vehicle, és absolutament impressionant", ha afegit.

Les imatges arrenquen a uns 12 quilòmetres de la superfície de Mart, just en el moment en què el paracaigudes es desplega des de la nau amb forma de llentia que conté el Perseverance a dins. La NASA ofereix les imatges alentides de l'obertura del paracaigudes per poder observar millor com es desplega, ja que el procés a temps real dura menys d'un segon. Desplegat, el paracaigudes té una amplada de 21,5 metres, el més gran mai enviat a Mart. Poc després es desprèn la cuirassa inferior que ha protegit el Perseverance de les altes temperatures del descens, i això permet captar les primeres imatges de la superfície marciana des de poca distància, a uns 6,5 quilòmetres.

Quan el robot ja és a menys de dos quilòmetres, s'engeguen els coets d'aterratge per acabar d'alentir la velocitat de descens. S'observa llavors com la sorra sobre la supefície de Mart es remou per la ràfega dels coets. Llavors apareixen dues imatges més, on es veu com el Perseverancee es despenja amb uns cables de 7,5 metres que l'ajuden a aterrar abans de desenganxar-se. Aquesta imatge es veu tant des de la perspectiva del ròver com des de la carcassa superior de la nau, anomenada la "grua del cel" (sky crane). Finalment, el robot aterra sobre el cràter Jezero, on espera trobar restes de vida.

"Aquest vídeo del descens del Perseverance és el més semblant que podem fer a aterrar sobre Mart sense posar-nos un vestit pressuritzat", ha dit Thomas Zurbuchen, administrador científic associat de la NASA, durant la presentació del nou vídeo. "Hauria de convertir-se en una visualització obligatòria per als joves que no només vulguin explorar altres mons i construir una nau espacial que els hi porti, sinó que també vulguin formar part dels diversos equips que assoleixin tots els objectius audaços del nostre futur", ha afegit.

Tot el vídeo ha estat gravat amb cinc càmeres d'alta definició instal·lades en diverses parts de la nau, dues de les quals al mateix Perseverance i les altres tres en parts de la nau que el transportava. Un micròfon al ròver ha fet la primera gravació de sons del planeta Mart, captada dos dies després de l'aterratge, ja que durant el descens no va poder gravar cap contingut aprofitable. En la gravació d'audio, de 60 segons, es pot sentir una breu brisa marciana.

stats