Internacional 13/12/2021

Viatge històric del primer ministre israelià als Emirats Àrabs Units

Bennett visita per primer cop el país àrab, amb les relacions bilaterals i l’Iran sobre la taula

P.J. Armengou
2 min
El primer ministre israelià, Naftalí Bennett, i el príncep hereu dels Emirats Àrabs Units (EAU), Mohamed bin Zayed al Nahyan.

JerusalemEl primer ministre israelià, Naftali Bennett, s'ha reunit aquest dilluns a Abu Dhabi amb el príncep hereu i líder de facto dels Emirats Àrabs Units (EAU), Mohammed bin Zayed al-Nahyan. Es tracta de la primera visita d’un cap de govern israelià al país àrab en tota la història d’Israel, en guerra amb el món àrab des de la seva creació el 1948. Durant la trobada, els dos líders han "revisat la cooperació bilateral i els mitjans per desenvolupar-la més”, en paraules de Bin Zayed, però també han parlat sobre el principal motiu que acosta els dos països: l’Iran i el seu programa nuclear.

“Tots els passos per acostar els EAU i Israel tenen a veure amb l’Iran”, explica l’analista Darren Cohen, director regional d’intel·ligència per a l’Orient Mitjà i el Nord de l’Àfrica de la companyia Max Security. “La visita de Bennett és una ocasió per demostrar que Israel té força diplomàtica i poder al jardí geogràfic de l’Iran, així com per incrementar la percepció iraniana que Israel té capacitat per amenaçar el seu programa nuclear. A més, internament, és una oportunitat per demostrar als israelians que el món se’l pren seriosament, ja que Benjamin Netanyahu mai va arribar a visitar els Emirats”, afegeix Cohen.

El viatge de Bennett ha sigut possible gràcies a la signatura dels Acords d’Abraham l’agost del 2020 entre Israel i països musulmans com els Emirats, Bahrain, el Marroc i el Sudan. Els acords van forjar-se durant el govern de Benjamin Netanyahu i sota el paraigua de l’administració de Donald Trump als Estats Units, però és Bennett qui n’està recollint els fruits en forma de relacions diplomàtiques, cooperació militar, acords econòmics i obertura de fronteres. “L’interès israelià per acostar-se als Emirats també és molt gran per motius econòmics”, diu Cohen.

Interessos econòmics

Des del 2020, Israel i els Emirats han creat un “corredor verd” per facilitar el trànsit de viatgers entre els seus territoris, han participat plegats en convencions internacionals, han signat acords de col·laboració acadèmica i sanitària i han obert el camí als negocis. “Els acords han sigut molt positius. En un any, el comerç ha arribat als 500 milions de dòlars, i esperem duplicar aquestes dades aviat”, afirma la tinenta d’alcalde de Jerusalem, Fleur Hassan-Nahoum, cofundadora del UAE-Israel Business Council. Segons dades de l’entitat, més de 500 companyies israelianes ja estan fent negocis als Emirats i un quart de milió de turistes israelians han visitat Abu Dhabi i Dubai el 2021, “tot i els problemes de la pandèmia”, diu Hassan-Nahoum.

Al sortir de la reunió amb el príncep hereu, Bennett s'ha mostrat molt satisfet pel fet que “les relacions entre els dos països s'han enfortit en tots els àmbits” i ha informat que “s’han tancat molts acords de cooperació en els àmbits del comerç, la recerca i el desenvolupament, la ciberseguretat, la salut, l'educació i l'aviació, entre altres àmbits”. El primer ministre ha valorat també que els Acords d’Abraham estableixen una “nova, profunda i sòlida estructura per a les relacions diplomàtiques, econòmiques i culturals” a l’Orient Mitjà.

stats