Internacional 22/03/2021

El vaixell humanitari 'Sea-Watch 3', amb 363 immigrants a bord, és immobilitzat a Itàlia

L'ONG alemanya denuncia que l'acusen "d'haver rescatat massa gent"

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Un voluntari del vaixell de rescat 'Sea-Watch 3' llança una armilla salvavides als migrants en una llanxa desinflada durant una operació de rescat al mar Mediterrani, el 26 de febrer de 2021

BarcelonaEl vaixell de rescat humanitari alemany Sea-Watch 3 està immobilitzat per la Guàrdia Costanera italiana, segons ha informat aquest dilluns l'ONG Sea-Watch. La nau està bloquejada al port sicilià d'Augusta, on va atracar el 3 de març, amb 363 migrants a bord. "De nou, ens acusen d'haver rescatat massa gent. L'alternativa: deixar que 363 persones s'ofeguin mentre les autoritats de la UE els giren l'esquena, sense fer cap esforç per tancar la falta de rescat al Mediterrani", ha dit a Twitter l'organització.

L'ONG ha informat que entre els supervivents del vaixell hi ha 47 dones, algunes de les quals embarassades, i que un terç de les persones rescatades són menors, 120 dels quals no acompanyats. El cap de la missió, Hugo Grenier, ha explicat: "Tenim a bord 363 persones que van haver de passar un infern només per arribar a aquest vaixell. Europa els va negar rutes segures per escapar i els hauria deixat ofegar; ara els neguen un port segur. No demanem caritat, només volem que es respectin els seus drets".

La Guàrdia Costera italiana ha justificat la decisió d'immobilitzar el vaixell en un comunicat de premsa, en què ha assegurat que el Sea-Watch 3incompleix la normativa sobre seguretat de navegació, prevenció d'incendis a bord, protecció del medi ambient i formació de la tripulació. Aquesta no ha estat una decisió puntual: la Guàrdia Costanera italiana bloqueja habitualment vaixells d'ONGs. Segons les organitzacions ho fa de forma injustificada i amb una motivació clarament política.

De fet, l'1 de febrer de 2019 Itàlia va bloquejar al mateix Sea-Watch 3 al mig del Mediterrani durant dotze dies amb 47 migrants a bord. En aquella ocasió per "una sèrie d'irregularitats relatives a la seguretat en la navegació i al respecte de la normativa sobre protecció del medi ambient marí". Els migrants finalment van poder desembarcar a la costa de Catània després que el govern de Conte arribés a un acord de redistribució amb sis països europeus. També aleshores l'organització denunciava que "en realitat, s'està buscant un pretext tècnic per posar fi a les activitats de salvament al mar".

Com aquestes, Itàlia ha protagonitzat nombroses situacions d'enfrontament amb organitzacions de rescat humanitari. N'és un exemple el bloqueig a un vaixell d'Open Arms el mes de febrer. Es van conduir també interrogatoris al capità i la cap de missió per haver protegit els drets dels migrants davant els guardacostes libis que van amenaçar de mort ls voluntaris mentre rescataven una pastera amb diverses persones a bord en aigües internacionals.

Actualment, el Sea-Watch 3 no és l'únic vaixell que està en situació de desemparament. L'Ocean Viking, de SOS Mediterranée, va rescatar durant la setmana passada un total de 116 persones a prop de la costa de Líbia que intentaven arribar a Europa en una llanxa pneumàtica. Després de cinc sol·licituds de desembarcament denegades, continua a alta mar, al sud de Malta, esperant rebre permís per entrar en algun port. L'organització reclama un lloc segur i explica que les condicions climàtiques de vent i grans onades estan complicant la situació a bord.

Les ONG als tribunals

Diferents ONG han estat acusades de col·laborar amb traficants d'immigrants libis per desembarcar persones amb seguretat a les costes europees, fet que les organitzacions neguen fermament. La fiscalia de Trapani, Sicília, ha obert una investigació sobre les denúncies contra Metges Sense Fronteres i Save the Children, i s'espera que sol·liciti portar-les a judici.

Els casos judicials tampoc són anecdòtics per a Itàlia. El vaixell Sea-Watch 4, cosí germà del Sea-Watch 3, va ser retingut el setembre de 2020 per no complir les condicions de seguretat i navegació, fet desmentit per Alemanya, que va confirmar que la nau respectava tots els requisits de seguretat de l'estat que l'abanderava. Des d'aleshores, el cas ha anat movent-se entre tribunals fins a la sentència d'aquest dilluns, en què el Tribunal Administratiu ha aixecat la retenció del vaixell a l'espera de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Així, el vaixell podrà tornar a navegar després de reparar els desperfectes fruit del temps d'aturada.

“L'alliberament del Sea-Watch 4 és gratificant, però arriba massa tard. La UE està deixant morir la seva política migratòria. El 2021, el triple de gent ja s’ha ofegat al Mediterrani. També volem evitar el bloqueig il·legítim dels vaixells de rescat en el futur; per això seguim lluitant davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea", ha dit Johannes Bayer, president de Sea-Watch.

Itàlia és una de les portes d'accés principals d'immigrants a Europa, però la ruta marítima entre el nord d'Àfrica i Sicília és una de les més mortals del món. Prop de 530.000 migrants han desembarcat a les costes d'Itàlia des de principis d'any, segons l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM). Des del gener, 232 migrants han mort o desaparegut durant la travessia per arribar a Itàlia o a Malta. El 2020 van ser 983.

stats