Estats Units
Internacional 25/04/2022

Trump haurà de pagar 10.000 dòlars diaris fins que no entregui els documents que li demana la fiscal de Nova York

Un jutge declara l'expresident en desacatament per negar-se a lliurar la informació requerida en la causa oberta contra ell per possible frau fiscal

ARA
2 min
Trump jugant a golf al Trump International Golf Course Links d'Aberdeen, a Escòcia.

BarcelonaUn jutge de Nova York ha acusat l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, de desacatament i li ordena pagar 10.000 dòlars diaris fins que compleixi l'ordre que li va fer la fiscalia d'aquest estat perquè entregui documents sobre les seves transaccions financeres. Trump s'ha negat fins ara a atendre els requeriments legals d'informació i documents que li fan en la causa oberta contra ell per la fiscalia de Nova York per possible corrupció i frau fiscal.

"Senyor Trump, sé que es pren seriosament els seus assumptes, com jo em prenc els meus", ha dit el jutge del Tribunal Superior de Manhattan Arthur F. Engoron, que li ha imposat la multa per desacatament, segons el diari New York Times. El 7 d'abril la Fiscalia General de Nova York va demanar al tribunal que declarés en desacatament l'expresident Trump per negar-se a entregar els documents que li requerien, i ja llavors van demanar al tribunal que imposés una multa de 10.000 dòlars diaris, cosa que el jutge ha acceptat.

Trump hauria d'haver entregat els documents el 31 de març i la fiscalia li ha reclamat formalment fins a vuit vegades abans de demanar el desacatament. La decisió d'aquest dilluns del jutge Engoron és, doncs, una victòria per a la fiscal general de Nova York, Letitia James.

La investigació iniciada per James intenta determinar si l'empresa de Trump va inflar el valor dels seus béns per poder obtenir préstecs bancaris i en paral·lel va reduir aquest mateix valor amb la intenció de pagar menys impostos. Tot i que és un procés per la via civil, la fiscalia del districte de Manhattan també té oberta una investigació penal en paral·lel.

Quan va exhaurir la data límit per entregar els documents, Trump va assegurar que no respondria a la petició de la fiscalia per considerar-la "en violació a l'ordre del jutge". "Avui ha prevalgut la justícia", ha dit aquest dilluns la fiscal en un comunicat. "Durant anys, Donald Trump ha intentat evadir la llei i aturar la nostra investigació legal sobre ell i els tractes financers de la seva empresa. La decisió d'avui ho deixa clar: ningú no està per sobre de la llei", afegeix.

stats