Internacional 22/08/2017

El Tribunal Suprem de l'Índia prohibeix el divorci 'instantani'

La pràctica musulmana del 'triple talaq' preveu que el marit posi fi al matrimoni dient tres vegades la paraula 'talaq'

Agències
2 min
L'advocada Farha Faiz valora el veredicte del Tribunal Suprem indi que suspèn el 'triple tariq'

Nova DelhiEl Tribunal Suprem de l'Índia ha declarat inconstitucional aquest dimarts la pràctica musulmana del 'triple talaq', segons la qual un home musulmà pot posar fi al seu matrimoni de forma unilateral i instantània repetint tres vegades la paraula 'talaq', que significa 'em divorcio'.

De fet, a l'Índia, s'han detectat diversos casos en què els homes musulmans han demanat el divorci a les seves dones a través d'aquest mètode, i cada vegada més a través d'una carta, una trucada telefònica o un missatge de text, com pot ser per WhatsApp o Skype. Aquesta pràctica ha existit durant dècades, però no es menciona en la xaria -la llei islàmica- ni a l'Alcorà. Segons recull el text, el divorci s'ha d'allargar durant tres mesos perquè hi hagi temps per a la reflexió i la reconciliació.

Sentència sense unanimitat

Els cinc jutges de l'alt tribunal, cadascun dels quals representa una de les religions majoritàries al país asiàtic -hinduisme, islam, sikhisme, cristianisme i zoroastrisme-, han considerat que aquesta forma de divorci 'instantani' va en contra de la Constitució del país.

La decisió ha tingut el suport de la majoria, però no el consens absolut, ja que dos dels magistrats han sostingut que el 'triple talaq' s'empara en la llei personal musulmana, legislació introduïda el 1937 per mitjançar en els assumptes personals específics d'aquesta religió.

El cap del Tribunal Suprem, J.S. Khehar, de religió sikh, ha explicat que no és competència de l'òrgan judicial tombar aquesta pràctica i ha demanat que sigui el Parlament el que promulgui una llei sobre aquest assumpte en concret. Els que han sostingut la suspensió, en canvi, han assegurat que la pràctica va en contra de la llei islàmica.

Demanda ciutadana

El cas havia arribat a l'alt tribunal a petició de cinc dones musulmanes que s'havien divorciat per mitjà d'aquest mètode i de dos grups defensors dels drets humans. Precisament, els activistes dels drets humans han considerat una victòria històrica la decisió de l'alt tribunal i el primer ministre indi, Narendra Modi, ha celebrat la suspensió de la pràctica.

El 'triple talaq' és una pràctica musulmana i, per tant, existeix en diversos països. Tot i així, ja ha estat prohibida als veïns el Pakistan o Bangladesh. La decisió del Tribunal Suprem indi ha sigut aplaudida també per molts ciutadans, representants i institucions del país i d'arreu del món.

stats