Internacional 28/11/2019

Tres dones acusen d'assetjament sexual el testimoni clau en el procés cap a l''impeachment'

L'ambaixador nord-americà a la UE, en el punt de mira una setmana després dels seu testimoni

2 min
L'ambaixador nord-americà a la UE, Gordon Sonland.

Tres dones han acusat Gordon D. Sondland, l'ambaixador dels Estats Units a la Unió Europea, d'assetjament sexual, abans que es convertís en testimoni estrella al Congrés en el procés per decidir si s'obre un procediment d'impeachment (judici polític) contra el president Trump.

Els portals ProPublica i Portland Monthly van publicar els testimonis de les tres dones dimecres, dins d'un treball d'investigació conjunt. La publicació de les denúncies es va produir exactament una setmana després que Sondland comparegués davant el Congrés i donés el que s'ha considerat un testimoni perjudicial per a Trump, assegurant que hi havia hagut un intercanvi de favors amb el president d'Ucraïna. Sondland és un empresari del sector de l'hostaleria de 62 anys que havia aportat un milió d'euros a la cerimònia d'investidura de Trump. A la seva web personal, Sondland rebutja les denúncies i qüestiona en un comunicat el moment en què han sortit a la llum.

Les tres dones són Jana Solis, Natalie Sept i Nicole Vogel, que és la propietària de Portland Monthly. La revista va dir que Vogel no estava involucrada en les decisions editorials i que l’equip editor de la revista va decidir pel seu compte publicar la història.

Vogel, de 51 anys, explica que es va adreçar a Sondland el 2003 per plantejar-li una inversió en un nou projecte de revistes sobre art, cultura i gastronomia de Portland. Segons el seu relat, després de sopar en un restaurant, la va convidar a un hotel proper propietat de la seva empresa i va intentar forçar-la a fer-li un petó després de demanar-li una abraçada. Malgrat l'episodi, ella va tornar a reunir-s'hi per dinar i assegura que aleshores va posar-li la mà a la cuixa. Després, Sondland va rebaixar substancialment el seu compromís d'inversió.

Solis relata que Sondland se li va abraonar quan el va visitar a casa seva per valorar la seva col·lecció d'art i la va fer caure del sofà mentre intentava apartar-se d'ell. Per la seva banda, Sept, de 35 anys, ha relatat que l'ambaixador va intentar besar-la per la força en un dinar de treball el 2010.

A l'octubre, Sondland va declarar a porta tancada davant del Comitè d'Intel·ligència de la Cambra de Representants que Trump no havia condicionat l'ajuda militar a Ucraïna al fet que el seu president acceptés investigar el fill de Joe Biden, el líder demòcrata que podria disputar la presidència a Trump a les eleccions del 2020, pels seus negocis en el sector del gas al país. Sondland va canviar després de versió i va dir que Trump li havia ordenat treballar amb el seu advocat personal Rudolph Giuliani per treure draps bruts dels seus rivals.

Copyright The New York Times.

stats