Internacional 12/03/2021

Una trentena d'alumnes, segrestats en un nou assalt a una escola de Nigèria

És el quart atac d'aquest tipus al nord del país des del mes de desembre

2 min
Soldats nigerians durant l'operació de rescat de les noies segrestades en una escola el 26 de febrer

SabadellNou segrest massiu d'estudiants en una escola del nord de Nigèria. Un grup de nois i noies han sigut raptats aquesta nit al Col·legi Federal de Mecanització Forestal, situat als afores de Kaduna, la capital de l'estat homònim. El responsable de seguretat de l'estat, Samuel Aruwan, ha confirmat els fets i ha precisat que les víctimes són al voltant d'una trentena i que entre els segrestats hi ha nois i noies. Es tracta del quart segrest perpetrat per grups armats en escoles nigerianes des del mes de desembre.

En declaracions a Reuters, un veí de Kaduna, Haruna Salisu, ha explicat que al voltant de les 23.30 h va sentir trets però es va pensar que era "un exercici militar normal que s'estava fent a l'Acadèmia de Defensa de Nigèria", situada a poca distància de l'escola. "Ens hem llevat a les 5.20 h per fer les pregàries matinals i hem vist estudiants, professors i personal de seguretat a les instal·lacions escolars. Ens han dit que homes armats havien assaltat l'escola i havien segrestat alguns dels estudiants", ha relatat. Segons Salisu, els alumnes que quedaven a l'escola han sigut traslladats precisament a l'acadèmia militar. Aruwan ha assenyalat que 180 persones han sigut rescatades durant les primeres hores d'aquest divendres.

Onada de segrestos

L'estat de Kaduna, situat al centre de la part nord de Nigèria, és fronterer amb els de Katsina, Zamfara i Níger, on havien tingut lloc els assalts dels mesos de desembre i febrer. Aquesta onada de segrestos va començar el 12 de desembre, quan 344 nois van ser raptats a l'Escola Secundària de Ciències del Govern, un internat situat a la ciutat de Kankara, a l'estat de Katsina. El grup jihadista Boko Haram va reivindicar l'atac, però més tard es va saber que en realitat els responsables eren un grup de bandits. Els joves van ser alliberats al cap de sis dies.

El 17 de febrer un altre grup va atacar l’Escola de Ciències del Govern del districte de Kagara, a l’estat de Níger. Un estudiant va morir durant l'assalt, en el qual van ser segrestats 27 alumnes, dotze dels seus familiars i tres treballadors del centre. Al cap de deu dies tots van recuperar la llibertat. L'últim assalt d'aquest tipus va tenir lloc el 26 de febrer a l'Escola Femenina de Secundària Governamental de Jangebe, a l'estat de Zamfara. En aquella ocasió van ser segrestades 279 nenes, que van ser posades en llibertat el 2 de març.

Tots aquests casos segueixen l'estela del segrest que va dur a terme Boko Haram l'abril del 2014 a l'Escola Secundària de Chibok, a l'estat de Borno (a l'extrem nord-oriental de Nigèria). En aquella ocasió els jihadistes van raptar 276 nenes. Des de llavors algunes han sigut alliberades en diversos moments, però 112 de les víctimes encara continuen desaparegudes.

Els últims atacs, però, han sigut obra de grups de bandits que persegueixen, principalment, diners i capacitat d'influència política. Malgrat que el govern central de Nigèria insisteix que cal evitar pagar els rescats exigits pels segrestadors, es dona per fet que les autoritats regionals sí que cedeixen a les seves demandes, la qual cosa permet alliberar ràpidament els ostatges però, alhora, incentiva els grups criminals a continuar actuant. "Aquest tipus de pràctiques estan cridant l'atenció interna i internacional, estan sent efectives. Per tant, els grups que s'hi dediquen saben que tenen una finestra d'oportunitat", explicava fa uns dies a l'ARA Òscar Mateos, professor de relacions internacionals a Blanquerna.

stats