Internacional 21/05/2019

May porta al Parlament un últim acord sobre el Brexit i ofereix la possibilitat de votar-lo en un nou referèndum

La 'premier' ofereix als Comuns "la darrera oportunitat" de fer realitat el resultat del plebiscit

Quim Aranda
2 min
May explicant la seva nova proposta per evitar un no-acord amb la UE

LondresEn la seva última oportunitat de passar a la història com la primera ministra que va treure el Regne Unit de la Unió Europea (UE), Theresa May ha obert aquesta tarda de dimarts la porta a un possible segon referèndum sobre el Brexit durant la presentació del que ha qualificat de "nou pacte sobre el Brexit".

En un discurs fet al centre de Londres, la 'premier' ha establert deu compromisos bàsics que definirien la seva proposta i que formarien el gruix de la llei de l'acord de retirada de la UE, que inclouria el pacte establert amb la Unió el 25 de novembre i una declaració política.

La llei es votarà, molt probablement, el 7 de juny i, com ha advertit la mateixa 'premier' "és l'última oportunitat" de fer realitat el referèndum del Brexit. A la pràctica, de fet, és la seva última oportunitat de complir amb el compromís adquirit fa quasi tres anys, quan va accedir al lideratge del Partit Conservador i va rebre les claus de Downing Street.

En una concessió que ja ha estat qualificada "d'inacceptable" per alguns pesos pesants 'tories', May ha anunciat que el seu projecte de llei donarà als diputats la possibilitat de votar sobre si fer o no un referèndum confirmatori dels termes en què el Regne Unit sortiria de la UE. Després d'admetre la importància que molts diputats donen a la segona consulta, May ha dit que "el govern inclourà un requisit per votar si es vol fer un segon referèndum, i això ha de tenir lloc abans que es pugui ratificar l'acord de retirada".

Simpatitzants del Partit del Brexit fent cua per entrar en un dels mítings de la formació de Farage, a Londres

Un intent, més aviat maldestre, de guanyar-se els diputats partidaris de la segona votació i fer que, finalment, la llei passi el tràmit de la segona lectura a la tercera i, en aquest procés, pugui ser esmenada. L'aparent concessió de May, però, és poc menys que un parany. Representants del Partit Nacional Escocès han advertit poc després que acabés el seu discurs que no hi donaran suport.

El projecte de llei que ha presentat també conté noves garanties sobre els drets dels treballadors i les proteccions mediambientals. May ha advertit també que el fet de no arribar a un acord sobre el Brexit conduiria a un "futur malson de la política britànica, en permanent estat de polarització". Ha assegurat també que el seu "nou acord del Brexit" difereix de les ofertes anteriors rebutjades pel Parlament perquè inclou un compromís legal per deixar que el Parlament decideixi sobre la qüestió duanera.

La possibilitat que May tiri endavant la llei és mínima. I, ateses les reaccions que ja hi ha a les xarxes socials, l"última oportunitat" –com l'ha qualificada May– de fer realitat el Brexit ha nascut morta.

stats