Internacional 27/11/2020

Creix la polèmica a França per la pallissa de tres policies a un músic negre

L'episodi accentua la controvèrsia per la llei que vol prohibir la difusió d'imatges policials

Ara
2 min
Michel, el productor de música francès que ha denunciat tres agents de policia per agredir-lo al seu estudi.

BarcelonaNova onada de polèmica a França que involucra, de ple, els cossos policials. Les autoritats franceses han suspès de les seves funcions tres policies després que es fes públic un vídeo gravat per càmeres de seguretat en què se'ls veu apallissant Michel, un productor musical negre al seu estudi. La gravació ha desfermat de nou la indignació popular, que s'afegeix a la polèmica de dilluns per l'ús excessiu de la força policial en el desmantellament d'un campament de migrants, i que sobretot s'accentua per la controvèrsia ja existent arran de l’anomenada llei de seguretat global, que prohibeix enregistrar i difondre imatges de les actuacions de les forces de seguretat. Fa dies que part de la població francesa –especialment activistes i periodistes– denuncien que aquesta norma, aprovada en primera lectura el dimarts i que preveu penes d'un any de presó o fins a 45.000 euros de multa, vulnera el dret a la llibertat de premsa i pot ser utilitzada pels cossos policials per encobrir episodis com, per exemple, el de Michel.

La gravació la va emetre el mitjà online Loopsider, que denuncia els "cops i insults racistes" dels tres agents durant la detenció de Michel dissabte passat. Les imatges estan gravades al rebedor de l'estudi de música de l'agredit, que només ha estat identificat amb el nom de pila. L'home va ser arrestat sota els càrrecs de violència i resistència a la detenció, tot i que Loopsider diu que en un inici l'havien aturat per no dur mascareta.

Els fets van tenir lloc quan Michel entrava al seu estudi. Tres agents hi entren darrere i l'agredeixen. L'home crida demanant auxili i al cap d'uns minuts els músics que eren al soterrani apareixen al rebedor després de forcejar amb els agents per obrir la porta de les escales. La policia marxa en aquell moment però al cap de poca estona torna amb gasos lacrimògens i fa la detenció.

Michel va presentar una denúncia contra els policies dijous, el mateix dia que es van fer públiques les imatges, en què es veu la seva cara literalment demacrada pels cops de la policia. "Les persones que m'havien de protegir són les que em van atacar. No vaig fer res per mereixe-ho, això. Només vull que els agents siguin castigats d'acord amb la llei", diu.

La Fiscalia, de fet, ha desestimat els càrrecs contra Michel i ha encetat una investigació contra els tres policies, que han estat suspesos del càrrec. La mateixa alcaldessa de París, Anne Hidalgo, s'ha declarat "profundament sorpresa" per aquest "acte intolerable". També el president, Emmanuel Macron, aquest divendres ha dit que està "molt consternat" per l'episodi. Hores després, ha escrit en un fil a Twitter un clam a les llibertats, on ha assegurat que l'atac "és inacceptable" i que França mai serà vençuda pel racisme.

Part dels ciutadans del país gal li demanen que aquest episodi li serveixi per canviar de parer i aturar la controvertida llei. De moment, el govern ha dit que serà “reescrita”.

stats