Internacional 29/10/2012

Sicília canvia de color polític, guanya el Partit Demòcrata

El candidat de La Destra, el partit de Berlusconi, ha patit una caiguda fins a la segona posició. Els comicis destaquen per la seva alta abstenció, d'un 47,42%

Efe
2 min
Una dona votant en un dels col·legis electorals, aquest diumenge. REUTERS

RomaEl candidat del Partit Demòcrata (PD), Rosario Crocetta, ha obtingut el 30'5% dels vots en els comicis de diumenge a l'illa italiana de Sicília, segons les dades provisionals divulgades aquest dilluns després de l'escrutini de la meitat dels sufragis emesos en uns comicis en els quals l'abstenció ha sigut del 47,42%.

D'acord amb aquestes dades, Crocetta desbanca l'expresident de la província siciliana de Catània Nello Musumeci, pertanyent al partit de la dreta La Destra –amb el suport de l'ex primer ministre Silvio Berlusconi–, que ha aconseguit el segon lloc amb el 24,7% dels vots.

Per la seva banda, el Moviment Cinc Estrelles del còmic Beppe Grillo, que a diferència de les altres formacions polítiques es va presentar en solitari sense cap coalició amb el candidat Giancarlo Cancelleri, ha sigut la sorpresa de la jornada i ha obtingut el 18,8% dels vots, i ha quedat en tercera posició.

Gianfranci Micciché, representant de diversos partits locals com el Gran Sud i Moviment per l'Autonomia (MPA), ha aconseguit el 15% dels sufragis.

El que es perfila com a futur president de la regió de Sicília, Crocetta, exalcalde de la localitat de Gela i conegut per la seva batalla contra la màfia, ha obtingut el suport dels centristes, Unió de Centre (UCD), Aliança per Itàlia (API) i el Partit Socialista Italià (PSI).

Musumeci, per la seva banda, ha tingut el suport de l'ex primer ministre italià Silvio Berlusconi, i segons els experts l'ha perjudicat el fet que s'hagi conegut la sentència pel cas Mediaset. Berlusconi ha sigut condemnat a quatre anys de reclusió –que es redueixen a un per la llei de l'indult– i per frau fiscal pel seu consorci mediàtic amb Mediaset.

"Avui la història de Sicília ha canviat. Ha guanyat un partit que s'enfronta a la màfia, i governaré d'una manera completament nova respecte al passat", ha dit el considerat ja com a nou president de la regió pels mitjans de comunicació, Rosario Crocetta. "Jo sóc verdaderament revolucionari, no Grillo, que balbuceja", ha afegit.

Tot i la victòria del Partit Demòcrata, els analistes veuen com a clar venedor dels comicis el còmic i provocador Beppe Grillo, que va arribar a creuar nedant l'estret de Messina per demostrar que no és necessari cap pont en una península italiana amb illa.

Les eleccions sicilianes estan considerades com una prova del que pot passar als comicis nacionals del 2013 i demostren el creixent escepticisme entre la població italiana i els seus representants polítics, així com la possibilitat que la denominada antipolítica italiana ocupi un lloc al Parlament, segons diuen els experts.

stats