Internacional 02/12/2020

El líder opositor de Hong Kong Joshua Wong, condemnat a 13 mesos i mig de presó

L'activista està empresonat per haver organitzat una protesta en una comissaria de la policia

Ara
2 min
Activistes detinguts

BarcelonaUn tribunal hongkonguès ha sentenciat a tretze mesos i mig de presó l’ànima del moviment pro democràcia de l'antiga colònia britànica, Joshua Wong, per haver organitzat una “assemblea no autoritzada” davant la seu de la policia el juny de l’any passat. També han sigut condemnades dues cares visibles de la Revolució dels Paraigües del 2014, Ivan Lam i Agnes Chow, a set i deu mesos de presó, respectivament.

Els tres activistes portaven en presó provisional des del 23 de novembre, després d'haver-se declarat culpables davant un tribunal de primera instància de la magistratura de West Kowloon. La jutge Wong Sze-lai ha assegurat que la condemna a presó és “l'única opció apropiada” per aconseguir un efecte dissuasiu i així evitar que es repeteixin els incidents de l’estiu del 2019. Wong (24 anys), Lam (26 anys) i Chow (23 anys) han sigut acusats de ser “participants actius” en l’assalt a la comissaria i “incitadors” dels manifestants per rodejar les instal·lacions policials.

Tant Wong com Lam ja havien passat per la presó, però és la primera vegada per a Chow. La condemna tindrà efecte immediat, després que la jutge rebutgés seva la petició de quedar en llibertat sota fiança a l’espera d’una apel·lació. En un comunicat, Wong ha declarat que la sentència no significa el final de la lluita: “Seguirem la batalla a la presó, juntament amb molts manifestants valents més, menys visibles però essencials en el combat per la democràcia i la llibertat de Hong Kong”.

Referents del moviment pro democràcia

Chow i Wong van guanyar notorietat durant les protestes de la Revolució dels Paraigües del 2014, que van durar 79 dies i reclamaven el sufragi universal per als honkonguesos. En aquestes protestes van fundar el partit polític pro democràcia Demosisto, que va obtenir quatre diputats al Parlament, però més tard van ser inhabilitats. El partit es va dissoldre formalment el juny passat, quan va entrar en vigor la Llei de Seguretat Nacional. Des d’aleshores, almenys 31 persones han sigut arrestades sota la llei imposada per Pequín, que prohibeix una àmplia gamma d’actes com la sedició, la secessió, la col·laboració estrangera i el terrorisme.

En un comunicat publicat aquest matí, Amnistia Internacional ha mostrat la seva preocupació per les penes anunciades: “Els tres activistes de l'oposició han de ser alliberats. Han sigut empresonats en violació dels seus drets de llibertat d’expressió i reunió pacífica". En total, més de 10.000 manifestants han sigut arrestats en el marc de les protestes pro democràcia de Hong Kong, per acusacions qüestionables de disturbis i reunions no autoritzades.

stats