Internacional 12/03/2021

Exhibicionista, assassí i agent de Scotland Yard

La policia menysté la denúncia contra un agent per exhibició i tres dies després el deté per l'assassinat d'una dona

4 min
Sarah Everard, víctima d'assassinat, 33 anys

LondresScotland Yard a l'ull de l'huracà. El 3 de març a les nou de la nit, Sarah Everard, una executiva de màrqueting de 33 anys, es va acomiadar d'un amic al que havia trobat al seu domicili del sud de Londres. Va començar a tornar cap a casa seva des del barri de Clapham al de Brixton, 50 minuts de bona passejada. Però no hi va arribar mai.

Sis dies després, agents de Scotland Yard, la policia metropolitana de la capital britànica, detenien com a principal sospitós de la desaparició d'Everard un membre de l'equip de protecció parlamentària i diplomàtica, dedicat a la vigilància de seus consulars i ambaixades: Wayne Couzens, de 49 anys, casat i pare de dos fills. Aquest divendres a darrera hora, la policia l'ha acusat formalment d'assassinat. L'alarma de la desaparició de la dona l'havia llançat el 4 de març Josh Lowth, el xicot de la Sarah, perquè no es va presentar a la cita que havien acordat per telèfon mentre tornava cap a casa.

Wayne Couzens, principal sospitós de la mort de Sarah Everard

Fins aquí, la tràgica història no passaria de ser un brutal feminicidi més. Un altre. Però aquest dijous a la nit el cas ha fet un gir encara més dramàtic, que estén una ombra de dubte sobre el cos de policia perquè implicaria un potencial encobriment. Tres dies abans del segrest i assassinat d'Everard, el 28 de febrer, el sospitós va ser denunciat per exhibició indecent en un restaurant de menjar ràpid al sud de Londres. L’Oficina Independent de Conducta Policial (IOPC), l'organisme encarregat de vetllar pel compliment de les normes del cos, investiga ara dos agents de Scotland Yard per esbrinar com van gestionar l'acusació i si la van menystenir, amagar o rebutjar pel fet que l'implicat també era policia.

Darrera imatge de la Sarah Everard amb vida, captada el 3 de març

Restes humanes

El tristíssim final de Sarah Everard s'ha confirmat sense cap mena de dubte aquest divendres quan Scotland Yard ha informat que les restes humanes trobades dimecres al vespre en una zona boscosa del comtat de Kent, on resideix Couzens, eren les de la dona desapareguda. La policia s'hi va dirigir arran d'un primer interrogatori al sospitós. Entre el lloc on una càmera de vigilància del carrer va enregistrar l'última imatge amb vida de la Sarah, parlant per mòbil amb el seu company sentimental, a Poynters Road (sud de Londres), i on va aparèixer el cadàver, a Ashford (comtat de Kent), hi ha 86 quilòmetres.

Indret on s'han trobat, al comtat de Kent, les restes humanes que, pressumiblement, són de la Sarah Everard

Però encara hi ha molts interrogants oberts. ¿El presumpte assassí la va segrestar utilitzant algun tipus de pistola Taser o bé amenaçant-la amb una arma de foc?

És molt més que improbable que, decidida a caminar gairebé una hora per arribar a casa seva, per seguir les recomanacions anticovid de no utilitzar el transport públic i evitar aglomeracions, la Sarah acceptés la invitació d'un estrany per pujar al cotxe. Perquè, a diferència de la majoria dels atacs, violacions i assassinats de dones, que són comesos per coneguts de les víctimes, les primeres investigacions apunten que el sospitós i la dona no es coneixien de res. La monitorització de les xarxes socials de la Sarah, així com les comunicacions de telèfons i ordinadors personals requisats a casa de Wayne Couzens, així ho indicarien.

Efecte catalitzador

El cas ha tingut un efecte catalitzador al Regne Unit, i des de tot l'espectre polític s'està fent una crida a combatre encara amb més fermesa la violència contra les dones: des de l'assetjament al carrer fins a la violació i l'assassinat.

Una altra de les raons per les quals el cas commou i preocupa molt, a més de la presumpta negligència o complicitat a l'hora de tractar una denúncia contra un policia, és perquè Sarah Everard va ser segrestada al mig del carrer. Una circumstància que a Londres és "increïblement estranya", en paraules de la cap de Scotland Yard, Cressida Dick, durant la conferència de premsa que va fer dimecres, poc després de l'arrest del sospitós.

Parlant en nom de tots els seus col·legues de la policia metropolitana, Dick també va afegir: "Estem del tot consternats per aquestes terribles notícies. La nostra feina és patrullar pels carrers i protegir la gent".

Milers de dones han compartit a les xarxes socials les seves experiències i angoixes de sentir-se assetjades al carrer per homes.

L'IOPC també investiga les ferides que, ja sota custòdia policial, el sospitós es va fer al cap, i per les quals va haver de ser tractat dijous a la nit en un hospital. Avui ja torna a ser en dependències policials i l'interrogatori continua. A més de la detenció de Couzens, una dona d'uns 30 anys va ser arrestada dimecres a Kent com a sospitosa d’haver ajudat un delinqüent, tot i que l'endemà va ser alliberada fins a mitjans d’abril.

Aquest dissabte hi ha prevista una concentració en record de la Sarah al barri de Clapham, en principi no permesa per les normes anticovid. Però els impulsors han portat el cas als jutjats per poder-la dur a terme i evitar que la policia hi actuï. Fins i tot la ministra de l'Interior, Priti Patel, hi ha donat suport.

stats