Internacional 27/01/2020

La revelació de Bolton qüestiona la defensa de Trump en l''impeachment'

L'exassessor diu que el president va condicionar ajuda militar a Ucraïna a canvi d'investigar Biden

Carlos Pérez Cruz
2 min
John Bolton, en segon pla, mira Donald Trump en una imatge d'arxiu.

WashingtonÉs un dels polítics més bel·licosos de Washington, un dels principals falcons i promotors de la intervenció militar dels Estats Units al món, però allò que, en un futur, es recordarà d'ell podria acabar sent la bomba informativa que ha llançat enmig del judici polític contra Donald Trump. John Bolton, exassessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, podria ser la baula perduda que li faltava a l'acusació demòcrata per completar el seu cas contra el president. L'equivalent a l'smoking gun que va tombar Richard Nixon i que, en aquest cas, podria allargar la vida d'un judici polític que semblava encaminar-se cap a la immediata i tranquil·la absolució de Trump.

Segons The New York Times, Bolton explica en un llibre que es publicarà properament que Trump va admetre-li, personalment, que estava condicionant el lliurament d'ajuda militar a Ucraïna a canvi que Kíev investigués el seu rival polític, l'exvicepresident Joe Biden. Aquest és el principal punt que va impulsar la investigació de l'impeachment i que la defensa de Trump va negar, de nou, dissabte a l'inici del seu torn al Senat.

Prop de 400 milions de dòlars aprovats pel Congrés perquè Ucraïna fes front a l'ocupació russa de l'est de país i que, segons Bolton, el president va retenir per aconseguir que Volodímir Zelenski, el seu homòleg ucraïnès, anunciés una investigació contra Joe Biden que pogués beneficiar les opcions electorals de Trump. L'ajuda, finalment, es va lliurar l'11 de setembre, però només després que la Casa Blanca sabés que hi havia una denúncia anònima que alertava d'un presumpte abús de poder del mandatari nord-americà.

El president ha assegurat aquest dilluns que la revelació de John Bolton és "falsa", tot i que ha admès que no ha llegit el llibre. La Casa Blanca, però, disposa del document des del 30 de desembre per la seva corresponent revisió per si contingués material classificat.

A través de Twitter, Trump també ha argumentat que la Cambra de Representants "mai va cridar" el seu ex-assessor perquè prestés declaració durant la fase d'investigació, i ha assegurat que no és competència del Senat fer-ho. Això sí, Bolton va ser convidat a testificar al començament de novembre, però va declinar acudir-hi voluntàriament. Setmanes després va assegurar que si el Senat li enviava una citació, declararia.

El posicionament dels republicans

Amb els demòcrates tenint la necessitat que cooperin almenys quatre senadors republicans per poder citar testimonis, la pregunta a Washington és si la informació revelada per Bolton ha pogut canviar la posició d'algun d'ells. El senador demòcrata Chuck Schumer ha insistit que si els conservadors no accepten la citació de Bolton i altres testimonis que tenen informació de primera mà, com el cap de gabinet, Mick Mulvaney, estaran contribuint a un "encobriment". I la veritat és que des del costat republicà es percebia certa incomoditat.

Un dels principals valedors de Trump, el senador Lindsey Graham, ha evitat aclarir si votarà a favor de citar Bolton. Això sí, ha defensat que si l'exasessor de Seguretat declara, "cridarem testimonis sol·licitats pel president". És a dir, Joe Biden i el seu fill, fet que el mateix Graham s'havia negat anteriorment.

stats